Emma Thuis team voor ernstig zieke kinderen

Array

Een nieuw team gaat vanaf 1 juni vanuit het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam ernstig zieke kinderen en hun gezinnen thuis ondersteunen. De contracten voor het Emma Thuis team zijn vandaag in het Emma Kinderziekenhuis ondertekend.

Het Emma Thuis team bestaat uit kinderverpleegkundigen, kinderartsen, een psycholoog, pedagogisch medewerkers, een maatschappelijk werker en geestelijk verzorger. Dit team gaat niet alleen gezinnen ondersteunen maar ook de zorgverleners in de eerste lijn die behoefte hebben aan instructie of advies. In de aanloopfase is het team bereikbaar tijdens kantooruren, vanaf 1 september is het 24 uur per dag bereikbaar. Deze unieke vorm van dienstverlening wordt de komende drie jaar verder ontwikkeld. Het is daarna de bedoeling om deze dienstverlening in de rest van Nederland in te voeren.

De vragen rond de begeleiding van ernstig zieke kinderen zijn talrijk. Hoe kun je kinderen ondersteunen om zo veel mogelijk en zo lang mogelijk thuis te blijven, in hun eigen omgeving, als ze ongeneeslijk ziek zijn en enorm veel ondersteuning nodig hebben? Hoe kun je ziekenhuisopnames zo veel mogelijk voorkomen? Hoe kun je een gezin een veilig gevoel geven en een vast aanspreekpunt bieden? Hoe kan de afstemming tussen het ziekenhuis en thuis verbeterd worden? Voor al deze vragen staat het team klaar.

Het Emma Thuis team is een initiatief van Stichting Pal, een netwerkorganisatie die de kinderpalliatieve zorg in Nederland wil optimaliseren. Het Emma Kinderziekenhuis AMC werkt enthousiast mee aan dit voorbeeldproject, dat mogelijk is door subsidies van het Fonds Nuts Ohra en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en een bijdrage in de vorm van mensen en middelen door het Academisch Medisch Centrum.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen