28 miljoen euro van Europa

Array

Maar liefst vijf projecten, gecoördineerd door AMC-onderzoekers, krijgen elk een grote Europese subsidie van enkele miljoenen euro. Dat gebeurt via het Seventh Framework Programme for Research and Technological Development, afgekort als FP7, het voornaamste instrument voor de Europese Unie om research in Europa te financieren. De gesubsidieerde projecten varieren van onderzoek naar hiv tot kunstorganen en gezond oud worden.

Dr. Bill Paxton (laboratorium voor Experimentele Virologie) leidt het project PathCO, een consortium van laboratoria uit vijf EU-lidstaten, China en de VS. Onderwerp van onderzoek zijn co-infecties, besmettingen die vaak samengaan, zoals de combinatie hiv, tuberculose, malaria en hepatitis C. Er zullen nieuwe onderzoekstechnieken en hulpmiddelen ontwikkeld worden om de interacties tussen deze ziekteverwekkers in de gastheer op moleculair en cellulair niveau te bestuderen. Gekeken wordt welke gevolgen deze interacties hebben voor het beloop van de ziektes en de overdracht ervan. Het project kreeg een subsidie van zes miljoen euro.

Mensen met hiv hebben, ondanks dat ze een combinatie van aidsremmers gebruiken, een verhoogd risico op allerlei aandoeningen die je normaal bij ouderen ziet: hart- en vaatziekten, chronische nier-, lever- en longaandoeningen, diabetes, botontkalking, neurocognitieve problemen. Het lijkt wel of ze versneld ouder worden. Gebruik makend van bestaande cohorten van hiv-patienten en niet-geïnfecteerde personen in Amsterdam en Londen, wil internist prof.dr. Peter Reiss (afdeling Global Health en afdeling Infectieziekten) in kaart brengen welke factoren aan dat verhoogde risico ten grondslag liggen. Daarnaast zal in een muis met een menselijke afweer onderscheid gemaakt kunnen worden tussen de rol die hiv-besmetting en de rol die aidsremmers spelen bij het ontstaan van de ouderdomsaandoeningen. Aan de hand van de onderliggende mechanismen die worden gevonden, wordt gezocht naar biomarkers die voorspellend zouden kunnen zijn voor deze ouderdomsziekten . In het COBRA-project wordt onder andere
samengewerkt door onderzoekers op het gebied van hiv en op het gebied van veroudering uit vijf EU-lidstaten. Hiervoor stelt de Europese Unie zes miljoen euro beschikbaar.

Ouderdom speelt ook een rol bij het project van neurologen prof.dr. Pim van Gool en dr. Edo Richard. Zij werken onder meer samen met het Karolinska Instituut, de universiteiten van Cambridge, Toulouse en Oost-Finland en het bedrijfsleven. Hun project heet HATICE: Healthy Aging Through Internet Counselling of the Elderly. Ouderen met (risico’s op) meerdere hart- en vaataandoeningen lopen een grote kans op een slechte afloop: een hartinfarct, een beroerte, dementie en overlijden. Er zijn bewezen effectieve interventies voor deze groep, maar die worden vaak niet uitgevoerd. Als de betrokkenheid van deze ouderen vergroot wordt, zou dat tot grote verbeteringen in hun gezondheid leiden. Daarom zal een internetplatform ontwikkeld worden waar zij informatie en advies krijgen over dingen die zij kunnen doen of laten om zo gezond mogelijk te blijven. De effectiviteit van het platform zal in een klinische trial getest worden. Hiervoor kregen de onderzoekers zes miljoen euro subsidie.

Dr. Rob Chamuleau, verbonden aan het Tytgat Instituut voor leveronderzoek, gaat met een FP7-subsidie van zes miljoen euro het BALANCE-project coördineren. Het is een project van vijf internationale partners dat tot doel heeft om een in het AMC ontwikkelde kunstlever, gebaseerd op menselijke levercellen, binnen drie jaar aan het ziekbed te brengen. Deze bioartificiele lever (BAL) heeft een lange voorgeschiedenis. Eerst werd gewerkt met levercellen van varkens, die in een apparaat buiten het lichaam de functie van een haperende lever overnemen. Maar door een moratorium op xenotransplantatie mocht de AMC-kunstlever niet bij mensen in Nederland toegepast worden. Daarom werd gewerkt aan een BAL met menselijke levercellen. Het kweken daarvan stuitte op de nodige hindernissen, maar die zijn stilaan overwonnen.

Tot slot is de kunstmatige alvleesklier, een project van dr. Hans de Vries (Inwendige Geneeskunde) en het bedrijf Inreda, beloond met een subsidie van vier miljoen euro. Er is een prototype, een apparaat met daaraan een slangetje dat onderhuids bij diabetici kan worden aangebracht. Het werkt volgens een nieuwe methode: niet alleen worden hoge glucosewaarden met insuline omlaag gebracht, lage waarden worden met glucagon omhooggeduwd. Met de subsidie zal de kunstalvleesklier worden doorontwikkeld tot een handzaam apparaat en zullen de effecten van glucagon nader bestudeerd worden.

Meer informatie is te lezen in het juni-nummer van AMC Magazine dat een dezer dagen verschijnt.

bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen