RKZ opent palliatieve kamer voor laatste dagen

Array

Vandaag 1 juni opent het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een speciale kamer waar terminale hart- of longpatienten samen met hun naasten de laatste dagen van hun leven kunnen doorbrengen.

De opening van de kamer past in het streven van het ziekenhuis om deze laatste fase zo draaglijk mogelijk te maken. “Dit doen we door de klachten van de patient tot een minimum te beperken en het comfort voor patient en naasten te vergroten”, aldus Jan Kramer, coördinator palliatieve zorg.

 

De kamer

De voorheen tweepersoonskamer is huiselijk ingericht met een zitje, (slaap)bank en eigen koelkastje en geschilderd in frisse kleuren. Daarnaast biedt de kamer meer comfort door de extra ruimte die is gecreeerd. De terminale patient en zijn/haar naasten kunnen hier in rust de laatste dagen doorbrengen. De kamer bevindt zich op de vierde etage, kamer 413 en is in eerste instantie bedoeld voor patienten van de cardiologie/CCU en longafdeling. Afdeling Interne Geneeskunde heeft een eigen kamer.

Zorg in de laatste fase

De zorg in de laatste levensfase is al langer een belangrijk aandachtspunt in het RKZ. Met het zogenaamde ‘zorgpad stervensfase’, dat vrijwel overal in het ziekenhuis is ingevoerd, staan afspraken vastgelegd om er voor te zorgen dat zo goed mogelijk voor het welzijn wordt gezorgd. Uit onderzoek blijkt dat wanneer deze laatste dagen op een goede manier plaatsvinden, dit een positief effect heeft op de rouwverwerking van de naasten.

 

Jan Kramer: “Het streven is natuurlijk dat mensen thuis of in een hospice de laatste dagen doorbrengen. Echter, in sommige gevallen is dat niet mogelijk. Dan biedt de palliatieve kamer een goed alternatief.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen