Depressie bij ouderen ook zichtbaar in bloed

Array

Verhoogde ontstekingsactiviteit, antioxidanten uit de voeding die door biologische markers kunnen worden aangetoond, een tekort aan vitamine D en een te hoog gehalte van het hormoon leptine. Dat zijn de biologische mechanismen die samengaan met depressie bij ouderen, ontdekte Yuri Milaneschi. Op 5 juni a.s. promoveert hij bij VUmc.

In zijn proefschrift heeft Milaneschi vanuit epidemiologisch perspectief biologische aspecten van depressie bij ouderen beschreven. Depressie vormt wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid. Met name bij ouderen kan depressie resulteren in ernstige gezondheidsproblemen, het beloop van chronische ziekten compliceren en het risico op beperkingen en sterfte vergroten. Ondanks het grote belang voor de volksgezondheid, zijn de etiologie n pathofysiologie van depressie nog grotendeels onbekend. Recente ontwikkelingen in de wetenschap en klinische observaties benadrukken de mogelijke rol van nieuwe moleculaire mechanismen bij depressie.

Nieuwe behandelstrategieen
De resultaten uit dit proefschrift bieden handvatten voor nieuwe behandelstrategieen. Zo kan er worden gezocht naar een manier om bijvoorbeeld de ontstekingssignalen te verstoren bij depressieve ouderen met een verhoogde immuunactiviteit. Verder kan interventie gericht op het verbeteren van de kwaliteit van voeding effectief zijn om depressie te voorkomen. Hierdoor zouden
de immuungerelateerde en metabole mechanismen worden aangepast. Ook het normaliseren van vitamine D-waardes zou onderdeel kunnen uitmaken van de behandeling van oudere depressieve patienten met een verhoogd risico op een vitamine D-tekort.

Promovendus: Y. Milaneschi
Titel proefschrift: Biological Aspects of Late-life Depression
Promotor: Prof.dr. B.W.J.H. Penninx
Co-promotoren: Dr. N. Vogelzangs, dr. L. Ferrucci
Datum: 5 juni 2012
Tijd: 13.45 uur
Locatie: Aula Vrije Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen