Kinderopvang:alternatieve kinderopvang scheelt ouders duizenden euro’s

Array
Dit is een origineel bericht van Oudermatch
Steeds meer ouders zoeken, als gevolg van de toegenomen kosten, hun vlucht naar alternatieve vormen van kinderopvang. Oudermatch.nl die ouders in contact brengt met oppassers, gastouders en andere ouders uit de buurt zag het aantal aanvragen in 2012 verdubbelen naar 2000 per maand en ziet een trend waarbij ouders steeds meer de opvang met elkaar regelen. Een logische trend volgens oprichter Jules van Bruggen. “Uit ons onderzoek blijkt dat ouders uit alle inkomenslagen duizenden euro’s per jaar kunnen besparen door voor een alternatieve vorm van kinderopvang te kiezen.”Minder kinderopvangtoeslag
Ouders krijgen sinds 2012 aanzienlijk minder kinderopvangtoeslag. Voor hoge inkomens verdwijnt deze vanaf 2013 zelfs helemaal voor het eerste kind. “Toen in januari ouders de rekening voorgeschoteld kregen, leek het erop dat ouders massaal wakker werden geschut. Opeens verdubbelde het aantal aanvragen op oudermatch.nl”.

Opvang bij een kinderdagverblijf blijkt voor alle inkomensgroepen een van duurste vormen van kinderopvang te zijn. De verklaring hiervoor is dat door een relatief hoog uurtarief van gemiddeld 6,75 euro, de verplichting voor ouders om gemiddeld 11 uur per dag af te nemen en de verplichte doorbetaling gedurende vakanties de kosten erg hoog uit komen.

Gastouderopvang blijkt voor alle inkomensgroepen aanzienlijk goedkoper dan een kinderdagverblijf. Voornaamste oorzaak is een lager uurtarief van gemiddeld 4,75 per uur, geen verplicht aantal af te nemen uren per dag en geen doorbetaling bij vakanties.

Het nemen van een privé- oppas aan huis is nog steeds een relatief dure vorm van kinderopvang. Dit komt voornamelijk doordat voor deze vorm van opvang geen aanspraak kan worden gedaan op kinderopvangtoeslag. Oudermatch.nl ziet dan ook dat deze opvang variant voornamelijk wordt gebruikt voor de avondjes uit en in mindere mate voor de vaste opvang.

Een trend die oudermatch wel waarneemt is dat steeds meer ouders besluiten een prive oppas te zoeken om te delen met ouders uit de buurt. Opvang vindt plaats in de vertrouwde thuis omgeving bij de ene of de andere ouder en de lasten worden gedeeld.

Soms spreken ouders af om 1 of meerdere dagen in de week elkaars kinderen kosteloos op te vangen. In bovenstaand grafiek hebben we twee scenarios uitgekozen, waarbij iedere ouder één dag in de twee weken elkaars kinderen opvangen en in het andere scenario ouders ieder één dag in de week een opvangdag hebben en waarbij op de overige dagen een oppas wordt gedeeld. In deze gevallen zijn de kosten nog maar een fractie van de kosten van de overige alternatieven.

Over oudermatch.nl
Oudermatch.nl brengt ouders uit heel Nederland in contact met oppassers, gastouders en andere ouders uit de buurt om de kinderopvang met elkaar te regelen. Dat kan door samen een oppas te delen, afwisselend elkaars kinderen op te vangen en/of door het nemen van een gastouder of oppas. Oudermatch is opgericht in 2009 en groeit inmiddels met 2000 nieuwe leden per maand.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen