Ontlastingsklachten na bestraling

Array

Patienten die bestraald zijn voor prostaatkanker kunnen blijvende klachten overhouden bij de ontlasting. De kringspier en endeldarm, die beide dicht bij de prostaat liggen, worden namelijk voor een deel meebestraald. Ontlastingsklachten zijn bijvoorbeeld incontinentie of het vaker naar de wc moeten. Robert Jan Smeenk toont dat niet alle ontlastingsklachten dezelfde oorzaak hebben. Sommige klachten lijken veroorzaakt te worden door bestraling van de endeldarm, andere door een te hoge bestralingsdosis op de kringspier. Smeenk onderzocht het effect van het plaatsen van een ballon in de endeldarm tijdens de bestraling. Dit blijkt de bestralingsdosis op de kringspier en endeldarm significant te verminderen. Mogelijk wordt hierdoor ook het risico op ontlastingsklachten kleiner. Een tweede voordeel van deze ballon is dat de prostraat tijdens de bestraling beter op zijn plaats blijft, waardoor er een minder groot gebied bestraald hoeft te worden.
Biografie
Robert Jan Smeenk (Tubbergen, 1980) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte bovenstaand promotieonderzoek op de afdeling Radiotherapie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Oncology. Hij is werkzaam als radiotherapeut in het UMC St Radboud.
Op donderdag 14 juni promoveert hij.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen