‘Taaislijmziekte verergert door oestrogeen’

Array

Ierse onderzoekers hebben mogelijk ontdekt waarom vrouwen met taaislijmziekten vaak ernstigere klachten hebben. Oestrogeen bevordert de aanwezigheid van een slijmvormende bacterie.

Onderzoek uitgevoerd door het Royal College of Surgeons, Beamont Hospital en Trinity College in Dublin laat zien waarom vrouwelijke patienten vaak meer ernstige bacteriele infecties in de de luchtwegen hebben.

“Dit is een fundamentele doorbraak”, vertelt onderzoeker Stephen Smith. “Vrouwen met cystic fibrosis (fc) hebben vaak een slechtere prognose dan mannen.”

“__lwTarget1”
Door het vrouwelijke hormoon oestrogeen zijn er meer slijmvormende bacterien in de longen aanwezig. Door de slijmvorming worden de bacterien niet goed bereikt door antibiotica Hierdoor ontstaan meer ontstekingen.

“Het is voor het eerst dat onderzoek de effecten van geslachtshormonen op infecties laat zien”, stelt professor Gerry McElvaney. “De resultaten zijn dan ook veelbelovend. Niet alleen voor patienten met cf, maar ook voor andere ziekten aan de luchtwegen zoals astma.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen