Nominaties voor patiëntvriendelijke BuikBuddy App

Array

App ‘BuikBuddy’ monitort ziekte en wijst gebruikers onder meer de snelste weg naar toilet

De BuikBuddy app die het bureau DM Creatieve Communicatie in opdracht van MSD ontwikkelde heeft inmiddels al twee nominaties in de wacht gesleept. Na de [023] innovatie Award is de app nu ook genomineerd voor de Health App Award 2012 en dat is niet zo verwonderlijk.
Marco Mok heeft al jaren last van een chronische darmziekte, colitis ulcerosa. In het dagelijks leven is Mok directeur van DM Creatieve Communicatie  in Haarlem. Het bureau, dat een aantal farmaceuten als klant heeft, maakt de laatste tijd steeds meer apps en andere digitale communicatie. Om anderen met colitis ulcerosa en de Ziekte van Crohn, een andere chronische darmziekte, het leven wat eenvoudiger te maken ontwikkelde het bureau van Marco Mok in opdracht van farmaceut MSD een handige app voor patienten. De app, de BuikBuddy, is al gelanceerd voor gebruik op de iPhone en is nu ook geschikt voor Android toestellen.

Het toeval wil dat colitis ulcerosa niet de enige chronische darmziekte in huize Mok is: zijn echtgenote heeft die andere aandoening, de Ziekte van Crohn. Marco Mok: “Ik wist daardoor uit ervaring hoeveel last je er als patient van kan ondervinden. Daarom was ik ook blij dat MSD die opdracht bij ons neerlegde. Ik denk dat we veel patienten kunnen helpen om wat gemakkelijker te leven door een app te ontwikkelen met veel functionaliteit. Samen met MSD hebben we veel tijd besteed aan de ontwikkeling.” MSD is een farmaceut die zich onder meer richt op behandelingen voor patienten met chronische darmziekten.

Nederland telt circa 50.000 mensen met een chronische darmziekte.
Per jaar komen er een paar duizend patienten bij. Bij colitis ulcerosa gaat het om een chronische ontsteking van de dikke darm en de endeldarm, de Ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm. Patienten maken daarom vaker gebruik van het toilet. Mok: “Daarom hebben we ook een toiletvinder in de app opgenomen. Wie in een vreemde omgeving naar het toilet moet, hoeft zich niet af te vragen waar het dichtstbijzijnde is.” Mok gebruikt de app ook zelf, met name de monitorfunctie om het ziekteverloop goed te registreren en de reminder om op tijd medicijnen in te nemen. Ook een kookboekmodule is in de Buikbuddy opgenomen. Marco Mok: “Met een app als deze kunnen patienten hun ziekte beter monitoren, ziekenhuizen beter voorlichten en  aan artsen beter informatie presenteren. Apps zijn de toekomst voor de medische sector.” De BuikBuddy app is kosteloos te downloaden in de App store van Apple en in Google Play (voorheen Android Market).

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen