Mechanisch defect Anapen geconstateerd

Array

Recent is bij routinetesten in het laboratorium gebleken dat de Anapen auto-injector een enkele keer niet goed werkt. Tijdens testen van de Anapen werd in sporadische gevallen (1 op 2000) materiaal van het beschermkapje van de spuit in de injectienaald aangetroffen. Het gevolg is dat de pen vertraagd kan reageren en de dosis niet of onvolledig afgeeft. Er zijn nog geen meldingen uit de praktijk dat deze problemen zich voordoen.

Patienten die de Anapen auto-injector gebruiken, wordt geadviseerd om de volgende aanwijzingen goed te lezen. Zijn er na het lezen van deze aanwijzingen nog vragen, neem dan contact op met de eigen huisarts of apotheek.

* patienten die een Anapen auto-injector bezitten, wordt geadviseerd om deze te allen tijde bij zich te blijven dragen, en deze indien nodig te gebruiken;;
* patienten die meerdere Anapen auto-injectoren bezitten, wordt geadviseerd om deze steeds bij zich te dragen en indien nodig, te gebruiken;
* neem bij ongerustheid over de werking van de Anapen auto-injector contact op met de behandelende arts. Deze kan bepalen of het nodig is een extra Anapen auto-injector, of een auto-injector van een ander merk voor te schrijven;
* als een patient zich meldt bij de behandelende arts voor een herhalingsrecept voor Anapen omdat de eerder afgeleverde Anapen is gebruikt of geexpireerd, dient voorlopig geen Anapen te worden voorgeschreven, maar een auto-injector van een ander merk;
* aan nieuwe patienten waarvoor een adrenaline-bevattende auto-injector is voorgeschreven, dient voorlopig eveneens geen Anapen te worden voorgeschreven, maar een auto-injector van een ander merk.

Achtergrondinformatie
Dit schrijft de firma Lincoln Medical Ltd in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke veiligheidsinformatie is, na afstemming met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle artsen en apotheken.

Anapen is een adrenaline-bevattende oplossing voor injectie bij een acute allergische reactie (anafylaxie). Het betreft een auto-injector (injectie die door indrukken automatisch injecteert) die in Nederland in twee sterktes in de handel is namelijk 150 microgram adrenaline per dosis (voor kinderen onder de 30 kilo) en 300 microgram (voor mensen boven de 30 kilo). Anapen auto-injector wordt in de handel gebracht voor de behandeling van acute allergische aanvallen die worden veroorzaakt door pinda’s of andere voedingsmiddelen, geneesmiddelen, insectenbeten of -steken en andere allergenen en ook voor anafylaxie veroorzaakt door inspanning of idiopathische ziekte.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen