Nieuwe videotorens voor operatiekamers

Array

De nieuwste generatie videocamera’s en videotorens staat sinds kort in de operatiekamers van het ziekenhuis. Hiermee wordt een superieure beeldkwaliteit gerealiseerd. In het Franciscus Ziekenhuis worden steeds meer operaties met minimaal invasieve chirurgie (MIC) uitgevoerd. Bij deze operatietechniek kan de specialist (chirurg, uroloog, gynaecoloog) met een kijkinstrument en een camera door zeer kleine incisies het te opereren gebied bekijken en behandelen. Om de operatie zo nauwkeurig mogelijk te kunnen doen, is de beeldkwaliteit van groot belang.

Wellicht behoort u tot de groep mensen die, met het EK voetbal, een nieuwe HD televisie heeft aangeschaft. U wilt de wedstrijden immers zo goed mogelijk kunnen zien en stelt daarom hoge eisen aan de beeldkwaliteit. Dergelijke argumenten hebben ook meegespeeld bij de aanschaf van nieuwe videotorens en de achterliggende beeldvormende technologie voor de operatiekamers van het Franciscus Ziekenhuis. Elite van de firma Olympus kwam na een selectietraject als beste uit de bus. De eerste nieuwe videotoren met Full-HD kwaliteit is sinds begin juni in gebruik.

Steeds hogere eisen
“Bij minimaal invasieve chirurgie wordt een optiek, een buisvormig kijkinstrument met een lichtbron en een camera, via een kleine incisie (snede) naar binnen gebracht”, vertelt de heer M. Franken, klinisch fysicus in het ziekenhuis en lid van de multidisciplinaire projectgroep die de videotorens heeft uitgekozen. “De specialist ziet het operatiegebied op de monitor die door middel van een kabel met de videoprocessor en de camera is verbonden. Hoe beter de beeldkwaliteit, hoe beter het zicht voor de specialist en hoe beter het resultaat. De inspectie en de landelijke vakverenigingen stellen ook steeds hogere eisen aan de apparatuur die bij minimaal invasieve chirurgie wordt ingezet. Met de keuze voor de apparatuur van Olympus kunnen we aan al deze eisen voldoen. De komende jaren zullen alle videotorens op de OK gefaseerd worden vervangen.”

Veilig en prettig werken
Mevrouw E. Timmerman, gynaecoloog in het Franciscus Ziekenhuis, is een van de specialisten die met de nieuwe videotoren werkt. Ze vertelt: “Door de betere beeldkwaliteit van de nieuwe apparatuur zijn de structuren in het operatiegebied beter zichtbaar, wat de veiligheid van de operaties ten goede komt. Er kunnen speciale filters worden gebruikt, waarmee kleine afwijkingen kunnen worden onderkend. Verder heeft de videotoren een ingebouwd bedieningssysteem, wat erg prettig werkt.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen