E-healthmodule Brijder helpt Licht Verstandelijk Beperkte cliënten met een verslavingsprobleem

Array

Brijder Verslavingszorg heeft een e-healthmodule ontwikkeld voor clienten met een lichte verstandelijke beperking en een probleem met middelen of gamen. Ervaring leert dat de reguliere behandeling van een verslavingsprobleem niet goed aansluit bij de clienten met een licht verstandelijke beperking. Deze clienten kunnen niet goed meekomen met de reguliere behandeling. Er spelen ondermeer leerproblemen en sociale problemen bij deze clienten. Dankzij de module verwacht Brijder dat de behandeling effectiever verloopt.

De module is te volgen in combinatie met de onlangs voor deze doelgroep speciaal ontwikkelde face-to-face behandeling; de Leefstijltraining PLUS. Deze module biedt de client en behandelaar extra mogelijkheden, naast de reguliere gesprekken, om onderwerpen bespreekbaar te maken.

De client doorloopt in een beveiligde omgeving stapsgewijs de module. Door oefeningen krijgt de behandelaar beter inzicht in ontwikkeling van kennis en gedrag van de client. De behandelaar besluit op basis van de combinatie van gesprekken met de client en de contacten vanuit de e-healthmodule of de client een volgende stap kan zetten in de module.

De client op zijn beurt leert door speelse oefeningen, bijvoorbeeld in de vorm van een strip, zich onder andere beter te verweren tegen verleidingen en terugvallen in ‘oud gedrag’. Doordat de oefeningen bestaan uit veel afbeeldingen* die aangeklikt kunnen worden, hoeft de client weinig tot niet te schrijven zodat hij op een laagdrempelige en eenvoudige manier aan de slag kan gaan.

Meer combibehandelingen
Brijder biedt haar clienten steeds meer behandelingen aan die een combinatie zijn van behandelgesprekken en onlinebehandelcontacten. Met deze combibehandeling wordt de client steeds meer regisseur van zijn eigen behandeling. Naast dat hij meer keuze heeft, bepaalt de client het tempo en de contactfrequentie met zijn behandelaar. Daarnaast wil Brijder hiermee efficiency bereiken doordat de zorg per client goedkoper wordt en een hoger rendement uit de behandeling wordt gehaald.

Cijfers
Volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) telt Nederland zeker 154.000 mensen met een lichte verstandelijke beperking. Hiervan is sprake wanneer een laag intellectueel functioneren (een IQ tussen 50 en 85) samengaat met een beperkt sociaal aanpassingsvermogen en een blijvende behoefte aan ondersteuning. Er komen steeds meer signalen dat het alcohol- en drugsgebruik bij deze groep mensen problematische vormen aanneemt, hetgeen ook Brijder ook ziet. Dit is een reden om meer aandacht te besteden aan het middelengebruik.

Dankzij de inbreng van clienten, ouders en hulpverleners werd de Leefstijltraining PLUS ontwikkeld door Brijder, Esdégé-Reigersdaal en ’s Heeren Loo Noord-Nederland en Hogeschool Inholland.

bron:Brider

 

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen