Onderscheidingen voor vertrekkend UMCG-bestuursvoorzitter Bert Bruggeman

Array

Vertrekkend voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen Bert Bruggeman heeft op 20 juni 2012 diverse onderscheidingen in ontvangst mogen nemen. Tijdens een feestelijke afscheidsbijeenkomst ontving hij niet alleen de exclusieve Thomassen à Thuessinkpenning, maar mocht hij ook de Erepenning van de Stad Groningen, de Nicolaas Muleriuspenning van de Rijksuniversiteit Groningen en de Triade van de NFU in ontvangst nemen. Bruggeman is bijna 34 jaar aan het UMCG verbonden geweest, waarvan 25 jaar als bestuurder.

Thomassen à Thuessinkpenning
Voorzitter van de Raad van Toezicht van het UMCG Hans Alders overhandigde Bruggeman de Thomassen à Thuessinkpenning.De penning wordt toegekend voor het bereiken van een unieke prestatie die zijn weerslag heeft gehad op het UMCG als organisatie. De ontvanger dient van buitengewone betekenis te zijn geweest voor het UMCG of voor de geneeskunde. Het is een internationale prijs en niet alleen voorbehouden aan medewerkers van het UMCG. De penning is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Jan Steen. Op de bronzen penning staat een portret van Evert Jan Thomassen à Thuessink, die in 1797 als hoogleraar praktische geneeskunde in Groningen een academisch opleidingsinstituut begon. Evert Jan Thomassen à Thuessink is daarmee te beschouwen als grondlegger van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Erepenning Stad Groningen
Bruggeman mocht uit handen van locoburgemeester Frank de Vries de Erepenning van de Stad Groningen ontvangen. De Erepenning wordt toegekend wegens ‘uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen’. De Erepenning van de stad Groningen is ingesteld in 1940 ter gelegenheid van het negenhonderdjarige bestaan van de stad Groningen. De verdiensten kunnen liggen op het werkterrein van de betrokken persoon c.q. organisatie maar ook op het terrein van het verenigingsleven (cultureel, maatschappelijk of sportief) waarbij sprake is van uitzonderlijke inzet en daadkracht.

Nicolaas Muleriuspenning
Sibrand Poppema, collegevoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, reikte hem de Nicolaas Muleriuspenning uit. Deze wordt door het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit toegekend aan mensen waarvan het College van Betuur oordeelt dat zij van bijzondere betekenis voor de RUG zijn. De penning is vernoemd naar de tweede Rector van de universiteit.

Triade
Namens de Nederlandse Federatie van UMC’s (NFU) gaf Elmer Mulder, NFU-voorzitter en tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van VU Medisch Centrum, de Triade aan Bruggeman. De Triade is een onderscheiding voor diegenen die zich buitengewoon hebben ingezet voor de UMC’s.

Bert Bruggeman
Na ruim 25 jaar als bestuurder verbonden te zijn geweest aan het AZG en het UMCG, legt Bruggeman per 1 juli 2012 zijn functie als voorzitter van de Raad van Bestuur neer. Bruggeman heeft zich gedurende deze lange periode voortdurend met hart en ziel ingezet om het AZG en het UMCG uit te bouwen tot een vooraanstaand universitair medisch centrum. Dankzij zijn visie, betrokkenheid en kwaliteiten als bestuurder en netwerker is in de afgelopen periode veel tot stand gebracht. In het bijzonder zijn te noemen de samenvoeging van het AZG en de Faculteit der Medische Wetenschappen tot het UMCG en de inrichting van een nieuwe, meer patientgeorienteerde organisatie. Ook is een belangrijke start gemaakt met nieuwe samenwerkingsverbanden in de regionale zorg. Naast zijn activiteiten voor het UMCG en in de regio vervult Bruggeman in de landelijke gezondheidszorg, namens de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU), vele bestuursfuncties.

Eerder al werd Bruggeman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Opvolging
De Raad van Toezicht heeft besloten mr. J.F.M. (Jos) Aartsen, sinds 1 mei 2008 lid van de Raad van Bestuur, per 1 juli 2012 te benoemen tot voorzitter van de Raad van Bestuur.

Met de benoeming van de heer Aartsen is de continuïteit van het beleid en het bestuur van het UMCG op goede wijze geborgd. De heer Aartsen is sinds 1997 werkzaam in het UMCG.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen