Aysel Erbudak: stijgen van zorgpremies onnodig

Array
Aysel Erbudak, directeur Slotervaartziekenhuis vindt het jaarlijks verhogen van de zorgpremies onzin. “Je kunt de premiebetaler niet ieder jaar trakteren op een verhoging van de bijdrage”

Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter van het eerste commerciele ziekenhuis in Nederland, praat in het nieuwe interviewprogramma NO Offence, openhartig met journalist Aldith Hunkar over de stand van de zorg in Nederland.

“Ik denk wel dat ik een van de beste ziekenhuisdirecteuren ben die het Slotervaart ooit heeft gekend.” Bij haar aantreden stuurde de eigenzinnige zakenvrouw het management van het Slotervaartziekenhuis naar huis en maakte van het noodlijdende ziekenhuis een commercieel succes. In dit interview zegt ze nu de duurbetaalde geestelijke verzorging, ‘de zieltjeswinners’, in het ziekenhuis aan te zullen pakken. “De geestelijke verzorgers willen per se de positie van imam ingevuld hebben. Toen zei ik, nou dat gaan we niet doen.”

Ze bepaalt haar eigen koers. “Af en toe voelt een (ex) minister zich enorm op zijn tenen getrapt.” Ze neemt geen blad voor de mond. Ook niet als het gaat om uitspraken vande Nederlandse Zorgautoriteit: “Wat voor domme mensen zitten daar die dit soort vertaalslagen maken.”

Ze zet met kennis van zaken en passie haar eigen visie uiteen:
Over Amsterdam: “Ik denk dat de  grootste besparing komt als we één academisch ziekenhuis wegdoen en één topklinisch ziekenhuis.”
Over Nederland: “Ik denk wel dat in Nederland meer zorg geconsumeerd wordt dan in principe nodig is.” Ze praat zonder schroom over het durven stoppen met behandelen van ouderen aan het einde van hun leven: “Je moet mensen daar overheen helpen om ze uit het lijden te verlossen.” Ze schuwt de confrontatie niet en legt uit waarom artsen zelf de oorzaak zijn van dure en onnodige zorg.

Ze laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. Niet door de politiek en niet door de zorgverzekeraars. Ze legt uit waarom het stijgen van de zorgpremies niet acceptabel is en ook onnodig. “Het is de plicht van een verzekeraar om de premiegelden van de verzekerden niet te verspillen aan politieke keuzes. Dat is wat er nu gebeurt.”

En grootste vergissing over de zorg is volgens haar dat: “men denkt dat men van de patient een soort massaproduct kan maken. Dat gaat gewoon niet gebeuren.”

EEN ACTUEEL, EERLIJK EN GEPEPERD INTERVIEW OVER DE ZORG VAN EEN ONCONVENTIONELE PROFESSIONAL

NO Offence is een nieuwe journalistiek onafhankelijke serie tv interviews waarin eigenzinnige journalisten met opmerkelijke gasten een spannend gesprek voeren over zaken die er toe doen. De interviews worden geproduceerd door Hello Everybody Media in samenwerking met Creative Studio Amsterdam. Ze worden gepubliceerd op Facebook een YouTube en zijn bedoeld voor professionals en nieuwsjunkies.

Kijk voor het interview naar http://Facebook.com/NoOffencetv of http://youtu.be/5UiGkMXMWnI
Het video interview is vrij te embedden in de eigen media.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen