147 patiënten met onbetrouwbare ICD-lead merk St. Jude Medical type Riata

Array

In Nederland hebben zeker 147 mensen een defibrillator in hun lichaam die mogelijk niet goed werkt. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Vereniging voor Cardiologie zegt dat bij 147 patienten is komen vast te staan dat zij een onbetrouwbaar apparaat hebben. Bij een deel van hen is de ICD inmiddels vervangen.

De inspectie deed onderzoek in april bij hartpatienten met ICD dat hen helpt bij een hartstilstand. In Nederland hebben 1029 mensen zo’n ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator). De inspectie is in april 2012 door deze fabrikant St. Jude Medical op de hoogte gesteld over een productprobleem met één van haar actieve implantaten met mogelijk ernstige gevolgen voor de patient. ICD’s controleren en detecteren te snelle en abnormale hartritmes.

De ondeugdelijke ICD hebben te kampen met verhoogde slijtage van het isolatiemateriaal van de elektrode. Hierdoor kan het voor komen dat de ICD niet meer naar behoren functioneert. In vanaf januari was al bekend dat er een probleem was met de apparaten, maar dat 147 patienten in Nederland ook daadwerkelijk een ondeugdelijke ICD hebben, is nieuw.

St. Jude Medical erkent dat de draden kapot kunnen gaan, maar zegt dat de meeste ICD’s ondanks de kapotte draden nog steeds werken. Het bedrijf heeft ondertussen een nieuw type ICD gemaakt met dikkere draden en betere isolatie. In Amerika zijn zeker twintig patienten overleden door de slechte ICD’s. De patienten in Nederland blijven onder verscherpte controle.

In totaal zijn wereldwijd vanaf juni 2001 ongeveer 227.000 exemplaren van de genoemde Raita ICD-Leads op de markt gebracht, waarvan ongeveer 1800  in Nederland. Het gaat naar schatting  om circa 1500 patienten in Nederland. Zij worden benaderd door hun behandelend cardiologen. De cardiologen zijn ook door St. Jude Medical geïnformeerd.  Overigens zijn de bovengenoemde modellen sinds 31 december 2010 niet meer verkrijgbaar en zijn bestaande voorraden sinds die datum volledig teruggehaald.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen