Fiom ontwikkelt Quick Scan onbedoelde zwangerschap voor huisartsen

Bijna een kwart van de vrouwen die met een onbedoelde zwangerschap hun huisarts bezoeken, weten bij het eerste bezoek nog niet wat zij met hun zwangerschap willen en staan dus nog open voor advies. Omdat er nog geen richtlijnen zijn voor huisartsen op dit gebied die aangeven hoe zij de vrouw hierin kunnen adviseren, heeft Fiom in samenwerking met een aantal huisartsen een Quick Scan ontwikkeld.

‘Op deze Quick Scan staan vragen en aandachtspunten die een rol kunnen spelen bij het nemen van een besluit over de onbedoelde zwangerschap’, legt Anouk van der Heij, een van de initiatiefnemers bij Fiom, uit. ‘De Quick Scan helpt de huisarts om vrouwen die onbedoeld zwanger zijn op een goede manier te informeren en te begeleiden en, wanneer dit nodig is, door te verwijzen naar gespecialiseerde organisaties die de vrouwen de specifieke hulpverlening kunnen bieden. Deze week ontvangen alle huisartsen de quick scan.

Specifieke hulp
‘Juist die specifieke hulpverlening is zo belangrijk bij het maken van een weloverwogen keuze’, vervolgt Van der Heij. In een korte tijd moet de vrouw een keuze maken die van invloed is op haar leven. Hierbij is het belangrijk dat zij op de hoogte is van de opties die zij heeft en welke optie voor op dit moment in haar leven de beste optie is. Huisartsen kunnen in de eerste aanzet hiertoe een belangrijke rol spelen. We hopen dat de Quick scan ze hiermee kan helpen.’

bron: APS