CORS Practice Prize voor onderzoek OK-planningssysteem NKI-AVL

Array

Peter van Berkel heeft voor zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Twente (UT) ten dienste van het Nederlands Kanker Instituut- Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) de CORS Practice Prize ontvangen van de Canadian Operations Research Society. Zijn onderzoek leidde tot de ontwikkeling van een nieuw OK-planningssysteem in samenhang met die van de verpleegafdelingen.

In samenwerking met het Center for Healthcare Operations Improvement & Research (CHOIR) van de UT is door middel van een geavanceerd wiskundig model het planningssysteem van zowel de operatiekamers als de verpleegafdelingen van het NKI-AVL herzien. Hierdoor heeft het NKI-AVL een extra operatiekamer in gebruik kunnen nemen zonder de capaciteit van de verpleegafdelingen te hebben moeten vergroten. Dit project heeft gediend als prototype voor succesvolle implementatie-projecten van het ontwikkelde operations-researchmodel in verscheidene ziekenhuizen. Op basis hiervan is een business intelligence-platform ontwikkeld door Information Builders dat momenteel wereldwijd wordt aangeboden. Daardoor kunnen ziekenhuizen op basis van recente productiegegevens bijna ‘real time’ hun OK-schema’s verbeteren.

De Canadian Operations Research Society reikt ieder jaar een ‘Practice Price’ uit aan onderzoeken die bijdragen aan optimalisatie van processen in bedrijven en organisaties. Van Berkel ontving eerder dit jaar al voor hetzelfde werk de ORTEC Excellence in Advanced Planning Award 2012 tijdens de conferentie van het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde, een prijs die als doel heeft praktisch onderzoek in operations research te stimuleren.

 

Van Berkel werkt inmiddels als assistant Professor op de afdeling Industrial Enginieering van Dalhousie University in Halifax, Canada. Over het onderzoek is gepubliceerd in het juni-nummer van het blad STAtOR, de Journal of the Operations Research Society en Anestesia & Analgesia.

 


NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen