Leidse onderzoekers ontvangen valorisatiesubsidie

Array

Onderzoekers van het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research in Leiden hebben 200.000 euro ontvangen om hun werk aan `Organen op een chip’ te valoriseren.

Micro-organen
`We bootsen menselijke organen na in een microscopisch kleine ruimte’, zegt senior onderzoeker en productontwikkelaar Paul Vulto. `Deze micro-organen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de werking en toxische bijwerkingen van nieuwe geneesmiddelen beter en sneller te bepalen. Als duizenden verbindingen tegelijkertijd moeten worden getest, zijn dierproeven te duur geworden, zijn er ethische bezwaren tegen deze proeven, en bovendien zijn mens en dier niet hetzelfde: we lijken niet genoeg op elkaar om betrouwbare voorspellingen te kunnen doen.’ Het ontwikkelen en het op de markt brengen van prototypes is ondergebracht bij het bedrijf Mimetas. Dit bedrijf is voortgekomen uit de inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van Paul Vulto, Thomas Hankemeier en Bas Trietsch van de Universiteit van Leiden en zelfstandig biotech-ondernemer Jos Joore.

Betere en goedkopere medicijnen
Op een Mimetas-plaatje passen honderden micro-organen. Hierbij worden technieken gebruikt die zijn ontleend aan de halfgeleiderindustrie en die ook worden toegepast bij chips in telefoons en computers. In plaats van elektriciteit wordt vloeistof door de microstructuur getransporteerd. Extreem kleine hoeveelheden vloeistof (microfluiden) stromen door kanaaltjes die als bloedvaten voor de micro-organen fungeren. Mimetas ontwikkelt deze chips om farmaceutische bedrijven te helpen bij een betere en snellere ontwikkeling van medicijnen tegen een lagere prijs. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat elke individuele patient de beste behandeling krijgt.

bron: Leiden Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen