Eerste scanners Brains Unlimited geleverd

Array

Het Brains Unlimited project van de Universiteit Maastricht heeft weer een nieuw stadium bereikt met de installatie van de eerste twee scanners (3 en 7 tesla). De bouw van het nieuwe scannerlab verloopt voorspoedig en volgens planning. Na de zomer (waarschijnlijk in september) worden beide scanners in gebruik genomen. Op dat moment zal ook het gebouw van de Faculty of Psychology and Neuroscience in gebruik zijn en zijn tevens onderdelen van de nieuwe masteropleiding Principles and Applications of MRI gestart. De grootste en belangrijkste scanner (9.4 tesla) wordt naar verwachting in december 2012 geleverd. In het voorjaar van 2013 zal dan het hele scannerlab volledig operationeel zijn.

Brains Unlimited is onderdeel van de Maastricht Health Campus en fungeert als imaging platform voor wetenschappers en bedrijfsleven. Zij doen onderzoek naar veel voorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS, maar ook naar de ontwikkeling van menselijk gedrag. Het scannerlab maakt deel uit van een groter geheel. Op dezelfde locatie komt ook huisvesting voor spin-off bedrijven (de nieuwbouw voor Biopartner Centre Maastricht) en nieuwbouw voor de Faculty of Psychology and Neuroscience.

In het Brains Unlimited project wordt hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ziekten en menselijk gedrag met behulp van drie MRI-scanners, geleverd door Siemens Healthcare Nederland. Een van deze scanners heeft een ultrahoog magneetveld van 9.4 tesla. Van deze krachtige scanners bestaan er slechts drie in de hele wereld en Siemens is wereldwijd de enige fabrikant die deze MRI-scanner kan leveren. De onderliggende MRI-technologie is voortdurend in ontwikkeling, op basis van onderzoek waar ook de Universiteit Maastricht aan meewerkt. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Ross Mclennan, tel. 043 388 1242, e-mail [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen