Diabetesonderzoek centraal tijdens de Vierdaagse

Prof. dr. Maria Hopman, inspanningsfysioloog van het UMC St Radboud, speldt marsleider Johan Willemstein mede namens Coöperatie VGZ en het Diabetes Fonds een speciaal Diabetes-startbewijs op

. VGZ, het Diabetes Fonds en het UMC St Radboud roepen wandelaars hiermee op om de boodschap ‘ik finish diabetes’ actief uit te dragen. Ook willen ze wandelaars met diabetes hiermee een hart onder de riem steken en vragen ze aandacht voor het belang van bewegen in het voorkomen van diabetes.

Maria Hopman volgt dit jaar 30 mensen met diabetes tijdens hun voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse. Hopman onderzoekt wat het effect van vier maanden voorbereidende wandeltraining is op lichamelijke fitheid, insulinegevoeligheid en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 1 en 2.

Tijdens de Vierdaagse breidt Hopman haar onderzoek uit. Dan worden nog 70 wandelaars met diabetes type 1 en 2 gevolgd, met als doel de fysieke risico’s tijdens langdurig wandelen in kaart te brengen en mensen met diabetes nog beter te kunnen adviseren. Van de deelnemers worden tijdens de vier wandeldagen de temperatuur, suikerhuishouding, vochtbalans en het inspanningsniveau in kaart gebracht.

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes en elk jaar komen er 70.000 nieuwe patienten bij. Zo’n 90 procent van hen heeft diabetes type 2. Bewegen helpt om diabetes type 2 te voorkomen en heeft ook een positief effect als mensen al diabetes hebben.

bron: UMC St Radboud