VGN spant kort geding aan tegen Nederlandse Staat

Array

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) spant op dinsdag 17 juli 2012 een kort geding aan tegen de Staat bij de rechtbank in Den Haag. De reden hiervoor is dat de staatssecretaris van VWS eenzijdig het convenant Investeringen Langdurige Zorg (de zogeheten Agema-middelen) heeft opgezegd en heeft besloten om de tarieven vervoer dagbesteding te verlagen. Met deze maatregelen handelt de staatssecretaris onrechtmatig.

Genoemde besluiten maken onderdeel uit van het ‘Lenteakkoord’. Volgens de VGN zijn  ze echter strijdig met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Directeur Hans Schirmbeck: “Het gaat daarbij om het schenden van het zorgvuldigheidsbeginsel, het evenredigheidsbeginsel en het vertrouwensbeginsel. We hebben middels brieven aan de politiek meerdere malen aandacht gevraagd voor deze kwestie, maar zonder tastbaar resultaat. Daarom zien we ons nu gedwongen om een en ander voor te leggen aan de rechter”.

Bindende afspraken
Het door de staatssecretaris eenzijdig opgezegde convenant Investeringen Langdurige Zorg is pas in september 2011 gesloten. De bewindsvrouw zegde er structurele middelen in toe, waardoor de gehandicaptenzorg 4000 extra werknemers kon aantrekken en in opleidingen kon investeren. De VGN-leden hebben meteen invulling gegeven aan die afspraken. Door het opzeggen van het convenant zou het nieuwe personeel nu weer moeten worden ontslagen. Goed werkgeverschap wordt zo onmogelijk gemaakt, terwijl de gehandicaptenzorg dat juist hoog in het vaandel heeft staan. Het opzeggen van het convenant gaat dus ten koste van de zorg aan clienten met een beperking. In het convenant staat overigens dat de afspraken ‘rechtens niet afdwingbaar’ zijn. De afspraken mogen uit oogpunt van bedrijfscontinuïteit echter als bindend worden beschouwd.

Niet onderbouwd
Uit het ‘Lenteakkoord’ vloeien ook forse bezuinigingen voort op het clientenvervoer van en naar de dagbesteding. VGN-directeur Schirmbeck: “Het gaat om een bedrag van 150 miljoen euro. De vergoedingen voor dit vervoer aan onze leden worden meer dan gehalveerd en zijn niet meer kostendekkend. Het gevolg is dat het vervoer moet stoppen, waardoor clienten in een volstrekt isolement terechtkomen”. Volgens de Wet marktordening gezondheidszorg zouden de tarieven wel kostendekkend moeten zijn. Met de verlaging wordt de verzekerde AWBZ-aanspraak naar zijn inhoud betekenisloos.

Zorgkantoren
Behalve de maatregelen uit het ‘Lenteakkoord’ wordt de gehandicaptensector op dit moment getroffen door een grote willekeur van de zorgkantoren. Die stellen steeds meer en steeds nieuwe eisen aan de zorgaanbieders, waaraan niet of nauwelijks tegemoet kan worden gekomen en die grote negatieve financiele gevolgen hebben voor de instellingen. De zorgverlening komt daardoor in gevaar.

De VGN hoopt met het kort geding tegen de Staat te bereiken dat de druk die van buitenaf op de branche wordt uitgeoefend zal verminderen en men zich weer kan richten op het verlenen van goede zorg aan de clienten.

Bron: VGN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen