Bijwerkingen zijn de oorzaak van geringe therapietrouw van chronische zieken

Array

In het artikel van vorige week met de kop “Meeste chronisch zieken slikken hun pillen onvoldoende”deed Guus Schrijvers verslag van een Julius congres, waar naar voren kwam dat slechts 30% van de chronisch zieken de voorgeschreven medicatie op de juiste wijze gebruikt. Marja Morskieft is al 25 jaar chronisch ziek en lijdt aan meer dan één aandoening. Zij stuurde een uitvoerige reactie, waaruit Guus enkele stukken citeer: “Ik weet uit ervaring redenen te verzinnen waarom mensen met een chronische aandoening therapie(on)trouw zouden kunnen zijn. Kort door de bocht: BIJWERKINGEN.
Veel medicijnen geven bijwerkingen die de kwaliteit van je leven bedreigen Je misselijk maken, duizelig en dik. Meer problemen bezorgen: obstipatie, vocht vasthouden, depressie, slapeloosheid-waarvoor je weer medicatie krijgt voorgeschreven. Hoewel de apotheker in theorie voorlichting moet geven over bijwerkingen heb ik het, in mijn 25 jarige loopbaan als chronisch zieke, nauwelijks meegemaakt. Wat me vaker een onaangename verrassing bezorgde. Soms was zelfs een bezoekje aan de Spoedeisende Hulp noodzakelijk.Ook worden medicijnen die samen voor een onprettig resultaat (kunnen) zorgen,gewoon zonder waarschuwing verstrekt. Heb je een bijwerking die niet vaak voorkomt, weet de huisarts én apotheker van niets. “Dat kan niet! Dat heb ik nog nooit meegemaakt!” hoorde ik maar al te vaak .Al was ik in het ziekenhuis opgenomen omdat ik binnen 24 uur 3 liter vocht vasthield na het slikken van een medicijn. (…) Depressief? Dat worden we niet van onze aandoening, de meesten van ons hebben dat allang als een gegeven aanvaard. Depressief worden we van zorgverleners die niet luisteren, niet samenwerken, het geheel niet willen zien,niet buiten de standaard ziekte-richtlijnen kunnen denken. (…) Motiverende gesprekken? Ik heb ze jaren gevoerd met zorgverleners in opleiding. Ik was blijkbaar een roepende in de woestijn.
Daar word ik nou depressief van”, aldus de ervaren Marja Morskieft.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen