Apps erfelijke darm- en borstkanker voor verwijzers

Array

Het UMC St Radboud lanceert twee apps voor huisartsen en medisch specialisten waarmee ze, samen met hun patienten, het risico op erfelijke darmkanker en borstkanker kunnen vaststellen. Door vroegtijdig te weten dat iemand erfelijk belast is en preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op het ontstaan van de ziekte verkleind worden.

Bij tenminste vijf procent van alle patienten met borstkanker of darmkanker speelt erfelijke aanleg de belangrijkste rol. Als je erfelijke kanker hebt, is de kans groot dat naaste familieleden ook erfelijk belast zijn. Mensen met een erfelijke aanleg hebben een zeer hoog risico – soms wel tachtig procent – om op relatief jonge leeftijd kanker te krijgen. Daarnaast hebben ze een grotere kans op herhaling van de ziekte.

De afdeling Genetica heeft twee gratis apps ontwikkeld (zowel voor Apple als voor Android). Samen met de patient beantwoorden artsen zeven vragen om te bepalen of de patient en familieleden een verhoogd risico hebben op erfelijke borst- of darmkanker. Op basis van de antwoorden wordt één van de volgende adviezen gegeven:

-          Bij een niet-verhoogd risico op erfelijke kanker: Geen reden voor erfelijkheidsadvies of extra controles van de borsten of darmen.

-          Bij een matig verhoogd risico op erfelijke kanker: Extra controles door borstonderzoeken of darmonderzoeken; geen reden voor erfelijkheidsadvies

-          Bij een sterk verhoogd risico op erfelijke kanker: Verwijzing voor erfelijkheidsadvies. Een klinisch geneticus bekijkt dan samen met de patient naar de familiegegevens en vraagt eventueel DNA-onderzoek aan. Hiermee wordt gekeken welke maatregelen nodig zijn om kanker te kunnen voorkómen.

Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge van de afdeling Genetica: ‘We weten uit ervaring dat het herkennen van een verhoogd risico op erfelijke kanker moeilijk is, omdat de richtlijnen erg complex zijn. Er is veel winst te behalen in het voorkomen van de ziekte bij naaste familieleden. We hopen dat de apps hieraan bijdragen’.

Er is voor artsen ook een online versie beschikbaar op de website van het UMC St Radboud: www.umcn.nl/verwijzers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen