Blauwalgen in waterpartij wijk Hoge Vught in Breda

Array

In een waterpartij in de wijk Hoge Vught zijn blauwalgen aangetroffen. De blauwalgen zijn waargenomen in het water tussen de Wuustwezelstraat en de Zwarte Dijk en tussen de Wensel Cobergstraat en de Zwarte Dijk. Blauwalgen zijn bacterien die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen daardoor jeuk krijgen bij contact met het water of buikkramp wanneer zij het water binnenkrijgen.

Contact met water vermijden
Waterschap Brabantse Delta raadt contact met het water sterk af. Hondenbezitters worden afgeraden om hun honden uit dit water te laten drinken of erin te laten zwemmen. De gemeente Breda plaatst borden bij het water om omwonenden en voorbijgangers te waarschuwen.

Weinig doorstroming
Blauwalgen ontstaan doordat de temperatuur van het water stijgt en er veel voedingsstoffen in het water zitten. Dit wordt nog versterkt doordat er weinig doorstroming is in het water. Hierdoor komt er weinig zuurstof in het water en kunnen blauwalgen zich ontwikkelen. Wanneer de temperatuur daalt, verdwijnen de blauwalgen na een tijd en wordt het water weer helder.

Het waterschap controleert het water regelmatig op de aanwezigheid van blauwalgen. Zodra de blauwalgen verdwenen zijn, haalt de gemeente de borden weer weg.

bron: Waterschap Brabantse Delta

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen