Actuele cijfers kinkhoest

Array

Sinds begin 2012 ziet het RIVM een toename van kinkhoest. Het RIVM heeft een dossier over dit onderwerp op de website geplaatst met de laatste gegevens over kinkhoest. Hierin vindt u alle informatie over kinkhoest bij elkaar, met onder andere een overzicht van het aantal meldingen. Elke twee weken worden de cijfers geactualiseerd.

Kinkhoest
Kinkhoest kan vooral ernstig verlopen bij jonge zuigelingen. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen alle kinderen o.a. vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden. De eerste prik is gepland als een kind 8 weken oud is, maar kan in bijzondere gevallen al worden gegeven vanaf 6 weken. De volgende prikken staan gepland op de leeftijd van 3, 4 en 11 maanden. Zo bouwen de kinderen bescherming op tegen kinkhoest. Na drie prikken zijn kinderen voldoende beschermd.

Stel vaccinatie niet uit
Het RIVM adviseert ouders om op tijd te starten met de vaccinaties van hun baby. Zo raakt uw baby zo snel mogelijk beschermd tegen kinkhoest.

Vermijd contact met baby’s bij kinkhoest
Volwassenen of oudere kinderen (vooral vanaf 8 jaar) kunnen ook kinkhoest krijgen. Als zij in het verleden gevaccineerd zijn tegen kinkhoest, verloopt de ziekte minder ernstig. Zij hebben langdurige hoestklachten. Bij contact met jonge zuigelingen kunnen ze deze kleine kinderen besmetten. Heeft iemand in de nabije omgeving van een niet of onvolledig gevaccineerde baby kinkhoest, neem dan contact op met de huisarts.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen