Mentale training bereidt topsporters voor op Londen

Array

Na Olympische Spelen ook beschikbaar voor andere sporters
Ontspannings- en visualisatieoefeningen ondersteunen topsporters in hun prestaties, bij herstel na inspanning en bij revalidatie van blessures. In opdracht van NOC*NSF ontwikkelden sportpsychologe Afke van de Wouw en het Van Praag Instituut drie CD’s met Sports Imagery-oefeningen. De eerste ervaringen zijn positief. Na de Zomerspelen komen de bestanden ook beschikbaar voor andere sporters, via www.sportsimagery.nl.

Visualisatieoefeningen beïnvloeden de werking van het brein, zo blijkt uit talrijke studies. Een hoogspringer die zijn aanloop, afzet, sprong en landing visualiseert, activeert dezelfde gebieden in zijn hersenen als die hij of zij gebruikt bij de fysieke uitvoering. De sporter oefent dus in gedachten, op elk gewenst moment. Onder Amerikaanse topsporters is het gebruik van visualisatietechnieken de laatste jaren populair geworden. Nu maken ook Nederlandse sporters er meer gebruik van.

Trainingsprogramma
NOC*NSF formuleerde ambitieuze doelen op weg naar de Olympische Spelen. Olympic Team Netherlands kan daarom een beroep doen op verschillende expertises, waaronder visuele training en mentale begeleiding. Uit ervaringen met ruim 40 topsporters die in 2011 deelnamen aan een proef met Sports Imagery blijkt dat de oefeningen het meeste resultaat opleveren als zij zijn ingebed in een breder trainingsprogramma.

Afke van de Wouw
Afke van de Wouw is sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut, met aandacht voor de mentale aspecten van sport. Zij werkt voor sportorganisaties, coacht sporters, teams en coaches, geeft lezingen en workshops. Meer informatie: www.afkevandewouw.nl

Van Praag Instituut
Het Van Praag Instituut in Utrecht ontwikkelde Gezonde Verbeelding, een serie cd’s met ontspannings- en visualisatieoefeningen bij o.a. pijn, chemotherapie en (hart-)operaties. Vanuit deze ervaring en deskundigheid kwamen de Sports Imagery-cd’s tot stand. Meer informatie: www.vanpraaginstituut.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen