1 jaar na droogte in Hoorn van Afrika

Array

Precies een jaar geleden werd de Hoorn van Afrika getroffen door de ergste droogte in 60 jaar. 13 miljoen mensen in Somalie, Ethiopie, Kenia, Djibouti en Oeganda hadden zwaar te kampen onder de gevolgen van de droogte. Nu, een jaar later, is de algemene voedseltoestand lichtjes verbeterd, maar blijven de problemen groot. Het afgelopen regenseizoen was niet goed en de voedselprijzen zijn hoog. In sommige landen, zoals Somalie, blijft de toestand onzeker door aanslepende conflicten.

Het Rode Kruis deed vorig jaar een oproep om steun aan de bevolking van de Hoorn van Afrika. Ook de Vlaamse bevolking kon de Afrikanen steunen. Met het geld dat hier werd opgehaald, werd de werking van het Keniaanse Rode Kruis ondersteund. Er werd proteïne- en calorierijke voeding aangekocht die verdeeld werd in scholen in de meest getroffen streek omdat deze voeding kinderen snel terug op krachten brengt. Tot nu toe ontvingen 353.513 kinderen extra voedsel via het Keniaanse Rode Kruis.

Daarnaast droeg Rode Kruis-Vlaanderen 120.000 euro bij aan voedselhulp in Somalie. Het Somalische Rode Kruis hielp zo 900.000 mensen de periode tot de volgende oogst overbruggen. Het Rode Kruis is een van de weinige organisaties die toegang heeft tot de conflictgebieden.

Het Rode Kruis ondersteunt de getroffen bevolking nog steeds. De focus ligt nu op het voorbereiden van de bevolking op volgende droogtes, maar ook het invoeren van duurzame oplossingen die de impact van een slecht regenseizoen verkleinen. Zo promoot het Rode Kruis droogteresistente gewassen, geeft het technisch advies aan landbouwers en bouwt het waterputten en irrigatiekanalen.

Hulpverlening: de cijfers
Dit zijn de actiepunten van het Rode Kruis, zowel van het lokale Rode Kruis in de getroffen landen als van het Internationale Rode Kruis:

Kenia
⢠353.513 kinderen in Kenia ontvingen extra voedsel op school; ⢠13.875 veehouders kregen een inkomen via het âcash for workâ-programma van het Rode Kruis. Daarbij voerden ze taken uit die hun gemeenschap weerbaarder maken tegen droogte, zoals het graven van irrigatiekanalen. Met het geld dat ze verdienen, kunnen ze de moeilijke periode tot het volgende regenseizoen overbruggen; ⢠160.000 boeren ontvingen zaden voor droogteresistente gewassen; ⢠250 scholen ontvingen een kit om een serre op te starten. Deze serre wordt gebruikt om de leerlingen op te leiden over landbouwtechnieken en om groenten te kweken die op school als lunch uitgedeeld worden; ⢠34.858 landbouwers ontvingen technisch advies; ⢠156.584 mensen en 404.930 veedieren profiteerden van de nieuwe waterputten en damsystemen;
⢠35.052 mensen kregen medische bijstand.

Somalie:
⢠210.000 ondervoede kinderen en 33.000 jonge moeders werden behandeld in een van de 27 therapeutische voedingscentra en 12 mobiele klinieken van het Rode Kruis;
⢠764.000 landbouwers, veehouders en vluchtelingen kregen voedselpakketten om de periode tussen de oogsten te overbruggen; ⢠640.000 mensen ontvingen technisch advies en werden op andere manieren geholpen om de voedselproductie te verhogen; ⢠200.000 mensen kregen toegang tot water.

bron: Rode Kruis Vlaanderen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen