Zeven Veni-subsidies voor EUR-onderzoekers

Array

Talentvolle jonge wetenschappers kunnen eigen onderzoeksproject starten
Zeven jonge wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een Veni-subsidie toegekend gekregen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met het bedrag van maximaal 250.000 euro kunnen ze drie jaar vervolgonderzoek doen.

Drie van de zeven onderzoekers zijn werkzaam bij het Erasmus MC en vier op de faculteiten op campus Woudestein. Om in aanmerking te komen voor een Veni-subsidie moesten de onderzoekers een projectvoorstel indienen bij NWO. Van de in totaal 939 aanvragen zijn er deze keer 147 gehonoreerd.

Een overzicht van de EUR-laureaten en hun onderzoeksprojecten:

Woudestein
Prof.dr. J. (Justus) Uitermark (1978), Faculteit der Sociale Wetenschappen – Sociologie
Project: Leidt marktwerking tot segregatie?
Projectomschrijving: De overheid liberaliseert de woningmarkt maar heeft tegelijkertijd niet alle maakbaarheidsambities laten varen. Sinds de marktwerking is ingevoerd is er ook beleid om segregatie tegen te gaan en achterstandswijken te mengen. Hoe proberen overheden en woningcorporaties te
sturen in een steeds meer geliberaliseerde markt? Lukt het om verdeelde steden te voorkomen?
Persoonlijke pagina Justus Uitermark

Dr. D. (David) Veenman (1983), Erasmus School of Economics – Business Economics
Project: Bestuurlijke beloningen en financiele verslaggeving
Projectomschrijving: Financiele verslaggeving is essentieel voor het functioneren van kapitaalmarkten. Boekhoudschandalen zijn schadelijk voor een economie. Bestuurders hebben echter prikkels om financiele informatie te sturen naar eigen belang. Dit onderzoek analyseert hoe veranderingen in bestuurlijke beloningen kunnen leiden tot hogere kwaliteit financiele verslaggeving.
Persoonlijke pagina David Veenman

Dr. mr. M.J.F. (Michiel) van der Wolf (1979), Erasmus School of Law – Strafrecht
Project: TBS getest
Projectomschrijving: De strafrechtelijke TBS-maatregel wordt gebaseerd op een onzekere gedragsdeskundige inschatting van de gevaarlijkheid. Dit onderzoek test de TBS-regeling aan de mensenrechten en aan het gedragswetenschappelijk ‘bewijs’ om in de toekomst zo goed mogelijk met die onzekerheid
om te kunnen gaan.
Persoonlijke pagina Michiel van der Wolf

Dr. D.G.J. (Dion) Bongaerts (1981), EUR – RSM Finance
Project: Nieuw krediet voor kredietbeoordelaars
Projectomschrijving: Kredietbeoordelaars hebben de afgelopen jaren veel economische schade aangericht. Daarnaast zetten politici kredietbeoordelaars onder druk hun staatsschuld niet af te waarderen. Dit onderzoek analyseert welke regelgeving kredietbeoordelaars weer kan disciplineren en hoe
schadelijke gevolgen van politieke druk beperkt kunnen worden.
Persoonlijke pagina Dion Bongaerts

Erasmus MC
Dr. E. (Elena) Martens-Uzunova (1973), Erasmus MC – Urologie
Project: Als kleine RNA’s nog kleiner geworden
Projectomschrijving: SnoRNA-derived RNA’s (sdRNAs) zijn pas ontdekte kleine niet-coderende RNA’s. Noch de biogenese, noch de biologische functie van sdRNAs is bekend. Dit project zal onderzoeken hoe precies sdRNAs worden geproduceerd en wat hun rol is in de cel.

Dr. Q. (Qiuwei) Pan (1981), Erasmus MC – Hepatologie
Project: Het gevecht tegen hepatitis-C infectie
Projectomschrijving: De onderzoekers ontdekten een specifieke stamcelpopulatie met een zeer krachtige antivirale activiteit. Deze cellen zullen worden gebruikt als een drager om een ander antivirale entiteit aan te leveren, genaamd “RNAi”. Ze verwachten hiermee een `twee-vliegen-in-een-klap’
effect te bereiken tegen dit hardnekkige virus.

Dr. G.M. (Geeske) van Woerden (1980), Erasmus MC – Neurowetenschappen
Project: Geheugenmoleculen
Projectomschrijving: Het CaM-kinase eiwit is essentieel voor het geheugen. Echter de precieze rol die het speelt in de verschillende types hersencellen is onbekend. De onderzoekers willen dit nu onderzoeken door het eiwit specifiek in verschillende types hersencellen uit te schakelen.

Over de Veni-subsidie
Een Veni-financiering is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO voor pas gepromoveerde onderzoekers om zo wetenschappelijk talent te stimuleren. Veni biedt onderzoekers een eerste opstap in hun wetenschappelijke carrière. Honorering van een aanvraag vindt plaats na een selectie door vakgebied-specifieke beoordelings- commissies van gerenommeerde wetenschappers.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen