Eerste baby met kunsthart in Japan

Array

Artsen van de Universiteit van Tokio hebben op 2 augustus 2012, met hulp van een ventriculair ondersteuningsapparaat van Berlin Heart EXCOR(R), voor het eerst in de geschiedenis in Japan een klein kind met ernstige hartproblemen gered. Vanuit medisch perspectief zou het 14 maanden oude meisje zonder het ventriculair ondersteuningsapparaat nog slechts een paar weken geleefd hebben. Nu heeft het kunsthart de pompfunctie van het volledig verzwakte hart overgenomen. Het leven van het meisje, dat slechts zeven kilo weegt, is, totdat er een donorhart gevonden wordt, afhankelijk van het mechanische kunsthart.

Het kleine patientje zou zonder de mechanische ondersteuning waarschijnlijk niet de wachttijd voor transplantatie in Japan en overleven, en het zou ook niet in staat geweest zijn om zonder de mechanische ondersteuning naar een ander land vervoerd te worden. Met steun van de EXCOR(R) VAD kan de zuigeling voldoende gestabiliseerd worden om te wachten op een transplantatie.

Het ventriculaire ondersteuningsapparaat EXCOR(R)van het Duitse bedrijf Berlin Heart, is sinds de eerste implantatie in 1990 succesvol toegepast bij meer dan 1100 kinderen wereldwijd. Het is het enige systeem dat alle patienten, van baby’s tot jonge personen en volwassenen, zo kan ondersteunen dat zij kunnen overleven tot de harttransplantatie wordt uitgevoerd. De EXCOR(R) VAD wordt in 138 centra in 34 landen ingezet om de vaak lange wachttijden te overbruggen. In Europa moet 57,5% van de patienten langer dan een jaar wachten op een nieuw hart. In sommige gevallen kan het hart dankzij de mechanische ondersteuning zo goed herstellen dat het ondersteuningsapparaat verwijderd kan worden en de patient op eigen kracht kan blijven leven.

De implantatie werd uitgevoerd door de professoren Ono en Murakami, met medische ondersteuning van professor Wearden (van het kinderziekenhuis uit Pittsburgh) en klinische specialisten van Berlin Heart uit Duitsland en de VS. Tegelijkertijd vormt de implantatie het begin van het goedkeuringsonderzoek voor de EXCOR(R) Pediatric VAD in Japan. Het doel van het goedkeuringsonderzoek is om alle pediatrische patienten van deze therapie te kunnen voorzien. Het systeem is al voor patienten beschikbaar in Europa, de V.S. en in veel landen in Zuid-Amerika en Azie.

Uit klinische kringen werd opgetekend dat de kleine patient het na de operatie goed maakt.

Over Berlin Heart Berlin Heart GmbH is het enige bedrijf ter wereld dat implanteerbare ventriculaire ondersteuningsapparaten en systemen in het lichaam van patienten in alle leeftijden en lichaamsgewichten met hartproblemen, ontwikkelt, produceert en distribueert. De systemen INCOR(R), EXCOR(R) Adult en EXCOR(R) Pediatric ondersteunen de pompfunctie van het hart op korte en lange termijn en bieden de patient daarmee dus de mogelijkheid tot een levensreddende therapie. Bovendien heeft de gebruiker op elk moment van de dag toegang tot klinische en technische ondersteuning. Berlin Heart is marktleider in Duitsland en Europa.

Over EXCOR(R) De EXCOR(R) VAD is ontwikkeld voor een mechanische ondersteuning van het hart bij patienten die leiden aan hartfalen in terminale fase. EXCOR(R) is tot vandaag wereldwijd toegediend bij meer dan 3000 patienten, varierend van baby’s met een lichaamsgewicht van 2,2 kg tot volwassen personen.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen