Risico op botbreuken niet verhoogd na maagverkleining

Array

Onderzoekers uit Maastricht, Utrecht en Southampton in British Medical Journal
Dikke mensen die een maagverkleining laten uitvoeren, hebben daarna géén verhoogde kans op botbreuken. Dat is gebleken uit onderzoek van apotheker-onderzoeker Frank de Vries van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+). Hij vergeleek daarvoor de gegevens van 2.079 zwaarlijvige Britse patienten na een maagverkleining met 10.442 controles zonder maagverkleining tussen 1987 en 2010.
De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag, 7 augustus, in de ‘British Medical Journal’*.

Dit is het eerste onderzoek dat de link tussen maagverkleiningen en botbreuken onderzoekt. Eerder is aangetoond dat sommige patienten na een maagverkleining een verhoogde kans op botontkalking hebben. Daarnaast zou de beschermende werking van zwaarlijvigheid tegen botbreuken verminderen door gewichtsverlies.Patienten die een maagverkleining (hebben) ondergaan hoeven zich op basis van deze resultaten dus geen zorgen te maken over een verhoogd risico op botbreuken.

Nederland
Vier op de tien Nederlanders kampen, volgens het Centraal Bureau voor Statistiek, met overgewicht (een Body Mass Index groter dan 25). Van de Nederlandse bevolking lijdt 10% aan ernstig overgewicht (een Body Mass Index meer dan 30). Ongeveer 2% van alle mensen lijdt aan levensbedreigend overgewicht (een Body Mass Index van hoger dan 40).
De groep mensen met overgewicht wordt bovendien gemiddeld steeds jonger en zwaarder.

Maagverkleining
Een maagverkleining wordt uitgevoerd bij patienten met levensbedreigend overgewicht. Het is een effectieve methode om af te vallen en het verlengt de levensduur. Daarom is er de afgelopen jaren een flinke toename geweest in het aantal patienten dat een maagverkleining ondergaat, in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk.
De landelijke werkgroep Bariatrische Chirurgie verwacht in 2012 een verdrievoudiging van het aantal ingrepen in vergelijking met 2007, toen er ongeveer 3.500 maagverkleiningen werden verricht in Nederland.

In Nederland breken jaarlijks ongeveer 17.000 mensen een heup door osteoporose (geschatte kosten in 2005 door het RIVM bijna 400 miljoen euro). In totaal zijn er jaarlijks 80.000  botbreuken die osteoporose gerelateerd zijn.

Young Invesigator Award
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Southampton. Het is gefinancierd met een ‘Young Investigator Award’ van de International Osteoporosis Foundation. Deze prijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt aan onderzoekers jonger dan 40 jaar die excellent onderzoek doen op het gebied van botontkalking.

Arief Lalmohamed, Frank de Vries, Marloes T Bazelier, Alun Cooper, Tjeerd-Pieter van Staa, Cyrus Cooper, Nicholas C Harvey – Risk of fracture after bariatric surgery in the United Kingdom: population based, retrospective cohort study (http://www.bmj.com/content/345/bmj.e5085

bron: Maastricht UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen