Vanaf 1 januari 2013 is het als zelfstandig zorgverlener weer mogelijk AWBZ zorg in natura te verlenen

Array

Bent u ZZP-er en werkzaam bent in de zorgsector? Wellicht is deze informatie relevant voor u. Wij willen u attenderen op de mogelijkheid om vanaf 1 januari 2013 als zelfstandig zorgverlener AWBZ zorg in natura te verlenen.

Achtergrond
In 2008 heeft de fiscus een stokje gestoken voor het verlenen van zorg in natura door zelfstandig zorgverleners. Langdurig overleg tussen de Ministeries en organisaties, waaronder FNV Zelfstandigen heeft uiteindelijk geleid tot een pilot in Tilburg en omgeving. De pilot vond dit voorjaar plaats en is inmiddels met succes afgerond. Voor meer informatie: http://www.fnvzzp.nl/nl/themas/pilot-zorgkantoor.html.

In januari 2013 volgt een landelijke pilot. Een bedrag van 20 miljoen is door de overheid beschikbaar gesteld voor het contracteren van zelfstandig zorgverleners. Deze landelijke pilot biedt kansen voor zelfstandig zorgverleners!

Belangrijke data
Zorgverzekeraars Nederland publiceert naar verwachting in de tweede helft van augustus een stappenplan voor de zelfstandige zorgverlener. Aan de hand van dit stappenplan weet u wat u moet doen voordat u per 1 januari 2013 zorg in natura kunt verlenen. Het stappenplan wordt gepubliceerd op de website van zorgverzekeraars Nederland, www.zn.nl.

U hebt dus de tijd van september tot december om te beslissen of u mee gaat doen, u goed te voorbereiden en een contract met een zorgkantoor te sluiten.

Overige informatie
Om te voorkomen dat de verschillende zorgkantoren ander beleid maken, is geregeld dat alle zorgkantoren dezelfde overeenkomsten gebruiken. Deze overeenkomsten zijn in overleg met de Belastingdienst gemaakt, zodat iedereen die zich precies houdt aan de contracten door de belasting als ondernemer en niet als werknemer wordt beschouwd.

Een eis zal zijn dat u moet beschikken over registratie en certificatie van het keurmerk Zelfstandig Ondernemer in de Zorg. Alle informatie vindt u op www.mijnkeurmerk.nl.

De insteek is dat u als zelfstandig zorgverlener werkzaam bent en niet via een bemiddelingsbureau of in een groter bedrijf, zoals een maatschap. Het zorgkantoor verlangt wel van u dat u continuïteit kunt garanderen door een informeel netwerk van verschillende zorgverleners, die voor elkaar kunnen waarnemen bij ziekte of vakantie.

Ervaringen vanuit de eerder pilot
De pilot in Tilburg is succesvol verlopen. Clienten en zelfstandig zorgprofessionals waren enthousiast over deze nieuwe manier van werken. Veel clienten vonden het erg fijn dat ze vaste gezichten hadden en dat beter mogelijk is om rekening te houden met persoonlijke wensen en voorkeuren. De zelfstandig zorgprofessionals vinden het prettig dat er korte lijnen zijn met de clienten. Ook wordt als groot voordeel genoemd het zelfstandig werken en de eigen verantwoordelijkheid. Via deze link kunt u het evaluatieverslag van de pilot lezen http://www.vgz-zorgkantoren.nl/LinkClick.aspx?fileticket=kxSMBjL_ax8%3d

De pilot in Tilburg kwam vrij traag op gang. We hebben hieruit geleerd dat een goede voorbereiding ontzettend belangrijk is. U hebt nog enkele maanden om het volgende te doen:

  • Te beslissen of u Awbz Zorg in Natura wilt verlenen en dus een contract met het zorgkantoor wilt sluiten;
  • Contact zoeken met andere zorgverleners die voor zichzelf werken of willen gaan werken om een netwerk te vormen in verband met continuïteit en waarneming;
  • Werken aan naamsbekendheid in uw regio. Zorg dat huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere instellingen van uw bestaan weten!
  • Uw huidige PGB-clienten te wijzen op de mogelijkheid van zorg in natura door u zelf.
  • Zorgen dat u het Keurmerk verkrijgt.

 

FNV Zelfstandigen werkt sinds 2008 aan de verbetering van de positie van zelfstandigen in de zorg. Dit is een belangrijke stap daarin. Het zou fantastisch zijn als ook de landelijke pilot een succes wordt en zelfstandigen ook na 2013 zorg in natura kunnen blijven verlenen, zeker gezien alle onzekerheid over het persoonsgebonden budget.

De contact persoon binnen FNV Zelfstandigen is Josien van Breda-Hoekstra. Zij is bereikbaar via 088 0997010 of [email protected]. Bij haar kunt u terecht met al uw vragen of opmerkingen.

We stellen het erg op prijs als u Josien van Breda-Hoekstra een berichtje stuurt als u mee gaat doen met de pilot. Uw ervaringen zijn voor ons waardevolle informatie.

Tot slot, wij realiseren ons dat bovenstaande informatie niet op alle zorgverleners van toepassing is. We hebben er bewust voor gekozen om al onze leden in de zorgsector aan te schrijven omdat we wilden voorkomen dat we iemand over het hoofd zouden zien.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen