Beter omgaan met je klachten door mindfulness

Array

Publiekssymposium op 1 september 2012
Mindfulness is een beproefde methode die mensen met fysieke of psychische problemen helpt beter om te gaan met hun klachten. Het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness houdt  op 1 september 2012 van 10.00 – 15.15 uur een publiekssymposium. Het symposium is  bedoeld voor mensen die nog niet zoveel weten van mindfulness en mensen die overwegen  deel te gaan nemen aan één van de groepen.

Mindfulness is een trainingsprogramma ontwikkeld door de Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn.  Mindfulness betekent met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben. Mindfulness richt zich enerzijds op patienten en medewerkers in de gezondheidszorg, maar helpt daarnaast ook bij de persoonlijke ontwikkeling. Door je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en gedragspatronen, ben je beter in staat om wijze, passende keuzes te maken.

Programma symposium
Het symposium start met een lezing van hoogleraar psychiatrie Anne Speckens over wat mindfulness is en waarom deze methode in principe goed is voor iedereen. Ook vertelt zij over het cursusaanbod en de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness bij diverse klachten.

Dankzij een subsidie van Pink Ribbon start het centrum binnenkort met een nieuwe achtweekse cursus voor patienten met borstkanker. Deze cursus is gratis voor patienten.  Hoogleraar Medische Psychologie Judith Prins spreekt hierover tijdens het publiekssymposium.

In het middaggedeelte wordt in workshops ingegaan op de toepassing van mindfulness bij diverse klachten. Het symposium is niet alleen interessant voor mensen met gezondheidsproblemen, maar ook voor mensen uit hun directe omgeving, mantelzorgers en professionals. En voor iedereen die denkt baat te hebben bij een achtweekse cursus mindfulness.

Het publiekssymposium over mindfulness vindt plaats op zaterdag 1 september a.s. in het Studiecentrum Medische Wetenschappen van het UMC St Radboud, Geert Grooteplein 21 van 10.00 tot 15.15 uur. Deelname kost € 35,-. Voor meer informatie en inschrijven: www.radboudcentrumvoormindfulness.nl of www.paoheyendaal.nl
Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen