VUmc: een stinkende wond?

Array

Onder gangreen verstaat men het plaatselijk afsterven van weefsel door welke oorzaak dan ook, bijvoorbeeld door een verminderde bloedvoorziening. Dit laatste kan het gevolg zijn van slagaderverkalking of van een bloedstolsel (trombose). Het afgestorven weefsel kan droog of nat zijn. Ook is er een vorm van versterf waarbij gas in het weefsel ontstaat. Als ik de kwestie van het VUmc bekijk kan ik niet anders concluderen dat we bij het VUmc te maken hebben met een grote vieze open stinkende wond vol “bestuurlijkgangreen” De  non-aktiefstelling van Postmus heeft de situatie in de wond geen goed gedaan.
Ik denk dat we in het VUmc te maken hebben met een veelvoorkomende oorzaak van bestuurlijk falen waardoor weefselversterf aan de kritische basis van het ziekenhuis is ontstaan. Ik pleit dan ook thans voor de mogelijkheid van het implanteren van bestuursplastiek (vervangen van het aangedane bestuur door een ander kunstmatig bestuur) om de circulatie van gesprekken en discussie en dus de zorgvoorziening van het getroffen deel te verbeteren. En kritiek op de wond van klokkenluiders niet langer in de kiem worden gesmoord.
Om een gezond ziekenhuis te blijven heeft het voortdurend opbouwende kritiek, luistervaardigheid van een bestuur en communicatie nodig. Dit wordt door klokkenluiders aangevoerd als verbeterpunten aan beleid om de ziekenhuiskwaliteit te verbeteren. Zodra om welke reden dan ook de toevoer van kritiek naar bepaalde plekken in het bestuur sterk vermindert, krijgt de ziekenhuis te maken met een  slechte bedrijfscultuur en dan komt de patientveiligheid in gedrang. Op deze plek waar niets wordt gedaan met de kritiek ontstaat dan een  grote stinkende wond.
Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van stinkende wonden zijn bestuurlijk onvermogen als kritiek in de kiem wordt gesmoord.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen