Langer zelfstandig wonen met ICT-oplossingen

Array

De beste ICT-oplossingen komen aan bod tijdens het jaarlijks AAL Forum
Het AAL Forum is van 24 tot en met 27 september in het Evoluon te Eindhoven

Hoe kunnen we ouderen zelfredzamer en onafhankelijker maken en tegelijkertijd de kosten van ouderenzorg beheersen? De inzet van ICT biedt oplossingen. Volgens het ministerie van VWS, provincie Noord-Brabant, kennisinstelling Smart Homes en Brainport Regio Eindhoven kunnen ouderen langer thuis wonen met slimme ICT-hulpmiddelen en oplossingen. De beste ideeen hiervoor die nú al worden toegepast, komen aan bod tijdens het jaarlijks AAL Forum. De Europese ontmoetingsplek voor onderzoekers, ondernemers, zorginstellingen, ouderen en beleidsmedewerkers.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten en de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, Wim van de Donk, openen het Forum. Het Forum vindt voor het eerst plaats in Nederland en loopt van 24 tot en met 27 september in het Evoluon te Eindhoven.

De gezondheidszorg revolutioneert
Via een app de bloeddruk en suikerspiegel aan je huisarts doorgeven. Een robot die mensen met dementie eraan herinnert op tijd medicijnen in te nemen. Of een virtuele coach die ouderen op afstand helpt met hun dagelijkse bewegingsoefeningen, zodat ze fitter blijven en minder snel ziek zijn. Toekomstmuziek? Nee, het is een greep uit de vele projectvoorbeelden van hoe ICT de gezondheidszorg revolutioneert.

Het aantal ouderen in Nederland neemt toe. In absolute aantallen groeit het aantal 65-plussers van 2,4 miljoen in 2011 naar 4,6 miljoen in 2040. Tegelijkertijd is er een groeiend tekort aan zorgpersoneel. Eén van de oplossingen hiervoor is ouderen zelfredzamer maken en hun onafhankelijkheid vergroten. Er komen steeds meer ICT-toepassingen, die ouderen de juiste ondersteuning op maat bieden en hun gezondheid stimuleren. Zo behouden ouderen langer de regie over hun leven.

AAL-Forum: kennis halen en brengen
Op initiatief van de Europese Commissie is het Ambient Assisted Living (AAL) Programme opgezet. Binnen dit programma werken 23 landen samen om de ontwikkeling van ICT-toepassingen te stimuleren. Kwaliteit van leven en behoud van zelfstandigheid van ouderen staan hierbij centraal. Jaarlijks wordt een inspirerend AAL Forum georganiseerd waar alle stakeholders elkaar kunnen ontmoeten. Voor het eerst biedt het Forum de mogelijkheid om toegepaste technologische ontwikkelingen op locatie te bekijken, zoals een Living Lab in een woonzorgcomplex. Deelnemers komen dus veel te weten. Niet alleen over wat er in de toekomst mogelijk is, maar wat juist vandaag al wordt toegepast.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie of ga naar www.aalforum.eu. Voorbeelden van ICT-projecten kunt u vinden op http://www.youtube.com/slimmezorg. Volg het evenement ook op Twitter @AALFORUM en @SmartHomesNL.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen