TNO: geen gezondheidsrisico na foute reiniging IJsselland Ziekenhuis

Array

Naar aanleiding van de tijdelijke problemen met de reiniging van het instrumentarium heeft het IJsselland Ziekenhuis TNO Triskelion BV gevraagd te onderzoeken of er gezondheidsrisico’s voor patienten zijn ontstaan. Het onderzoeksinstituut constateert dat dit onwaarschijnlijk is. Een stof die door het foutieve reinigingsproces op de instrumenten is achtergebleven bevindt zich van nature al in het menselijk lichaam, en dan in veel hogere hoeveelheden. Ook andere bij deze reiniging gebruikte stoffen leveren geen gezondheidsrisico’s op.

Formeel onderzoek
Donderdag 23 augustus liet het IJsselland Ziekenhuis weten dat het operatieprogramma tijdelijk beperkt moest worden in verband met problemen met de reiniging van het instrumentarium. Binnen een dag kon het operatieprogramma zowel op de poliklinieken als in de operatiekamers volledig worden hervat met opnieuw gereinigde instrumenten.

Het ziekenhuis besloot TNO Triskelion BV opdracht te geven tot een formeel extern onderzoek naar het instrumentarium om hiermee volledige duidelijkheid te scheppen over mogelijke gezondheidsrisico’s en onzekerheden voor de toekomst weg te nemen.

Ook is door de gehanteerde werkwijze de steriliteit van de instrumenten niet in gevaar geweest, zodat als gevolg van het incident geen risico’s op infectie zijn ontstaan.

Maatregelen
Het IJsselland Ziekenhuis vindt het vervelend dat patienten van deze situatie hinder hebben ondervonden en zich mogelijk ongerust hebben gemaakt. Het ziekenhuis neemt intern de nodige maatregelen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

bron: IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen