Utrechtse zorginstellingen leiden gezamenlijk nieuw personeel op

Array

In de regio Utrecht hebben Beweging 3.0 en vier andere zorginstellingen, te weten De Bilthuysen, QuaRijn, Zorgspectrum en Zorggroep Charim de handen ineen geslagen, om te zorgen voor een continue instroom van goed opgeleid personeel. Zo hopen zij een antwoord te bieden op de groeiende personeelstekorten. Door met elkaar samen te werken, kunnen de instellingen grootschaliger werven en sneller een klas gevuld krijgen.

Projectleider Karin Swart: “Het initiatief kwam van het Leerwerkloket Utrecht en Servicepunt Zorg Utrecht in samenwerking met het Werkgeversservicepunt Utrecht Midden. Zij bereidden het project voor, in nauwe samenwerking met de zorginstellingen. De vormgeving en de inhoud van het project komt geheel van de instellingen zelf. De afspraken zijn beklonken in een in juni afgesloten samenwerkings-overeenkomst. Vanaf september kan er meer dan vier keer per jaar gestart worden met een opleiding tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg niveau 3.”

Leren op maat
Karin Swart vervolgt: “We richten ons vooral op zij-instroom, dus op werknemers die al een opleiding volgden of werkervaring hebben en een switch maken naar de zorg. We bieden hen een verkort opleidingsprogramma van anderhalf jaar, dat zo veel mogelijk op maat wordt aangeboden. De werkgevers
selecteerden STOC als het meest geschikte opleidingsinstituut om niet alleen flexibele instroommomenten, maar ook leerroutes op maat te kunnen bieden. De deelnemers gaan minimaal 24 uur per week aan de slag in de praktijk. Daarnaast gaan ze gemiddeld een dag per week naar school. Per persoon  wordt bekeken of een proefplaatsing nodig is of een voortraject gewenst. Door dit maatwerk kunnen mensen van verschillende niveaus de opleiding starten.” De werkgevers nemen de kandidaat in dienst voor de duur van de opleiding. “De kans dat iemand nadien een vaste plek aangeboden krijgt bij de eigen of een van de andere instellingen, is uiteraard zeer groot.”

Veel belangstelling
Op 4 september zijn de eerste twee groepen van elk vierentwintig leerlingen gestart. Beweging 3.0 neemt deel met 26 leerlingen! Voor de startfase kreeg het project subsidie van de provincie Utrecht. Binnenkort wordt het project geheel gedragen door de samenwerkende werkgevers, vanuit een opslag per leerling op de opleidingskosten. Het Leerwerkloket speelt een cooerdinerende rol, onder andere als onafhankelijk voorzitter en bij het werven van kandidaten.

Karin Swart is zeer enthousiast over het project: “De leerlingen die instromen zijn zeer divers, qua achtergrond en ook qua leeftijd: van 20 tot 55 jaar. Opvallend en ook erg leuk is dat er ook mannen belangstelling hebben, vooral uit de jongere leeftijdsgroepen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen