JBZ produceert en gebruikt radioactieve stof Rubidium

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft een vergunning gekregen voor het produceren en toepassen van de radioactieve stof Rubidium-82. Het ziekenhuis gebruikt de stof voor onderzoek naar de doorbloeding en werking van het hart.

Inmiddels zijn ongeveer tweehonderd patienten met de behulp van Rubidium onderzocht. De stof wordt zeer snel in het hart opgenomen, zodat het hart met een PET/CT-scanner kan worden afgebeeld en onderzocht. Het ziekenhuis maakte bij hartonderzoek voorheen gebruik van Technetium-99m en een gammacamera. Onderzoek met Rubidium en de PET/CT scanner duurt korter, is kwalitatief beter, er zijn minder hartkatheterisaties nodig en het is uiteindelijk goedkoper.

Eerste in Nederland
Het ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland, en één van de weinige in Europa, dat de mogelijkheid heeft om Rubidium-82 te produceren. Voor de productie heeft nucleair geneeskundige dr. Roel Claessens een generator gebouwd waarvoor recent een octrooi is verleend.

In de Verenigde Staten wordt al meer dan twintig jaar hartonderzoek gedaan met Rubidium-82. De stof is echter niet te koop in Europa en importeren vanuit de VS is niet mogelijk. Het materiaal is vervallen voor het in Nederland aankomt. Daarom moet het ter plaatse door een generator worden geproduceerd. Het importeren van een Amerikaanse generator die Rubidium-82 opwekt, is nog niet mogelijk gebleken onder meer omdat het apparaat hier niet geregistreerd staat. Roel Claessens deed hier in 2006 navraag naar en besloot vervolgens zelf een generator te bouwen. ‘Dat bood meteen ruimte voor verbetering’, aldus Claessens. ‘Mijn apparaat is duurzamer en patientveiliger dan het Amerikaanse apparaat. Zo is er geen risico dat er teveel Rubidium-82 bij patienten wordt ingespoten en is het perfect steriel te houden.’

Vergunning
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft van de Inspectie voor Volksgezondheid een vergunning gekregen voor kleinschalige productie van Rubidium-82 en voor de toepassing ervan. Het ziekenhuis wil uiteindelijk de generator ook voor andere ziekenhuizen in Nederland gaan maken.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen