Sneller herstel voor patiënten met knieprothese in Catharina Ziekenhuis

Array

Orthopedisch chirurg Van Kempen (l) en fysiotherapeut Jos Markus (r) helpen een patient na een knieoperatie

Patienten die een nieuwe knie krijgen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven herstellen sneller door een nieuwe behandeling. Door aangepaste pijnbehandeling beginnen patienten enkele uren na de operatie, samen met de fysiotherapeut, al aan hun revalidatie. Tot voor kort hielden patienten na een totale knieoperatie eerst twee dagen bedrust. “Het sneller beginnen met het werken aan herstel, heeft ook een psychologisch effect,” aldus orthopedisch chirurg Robin van Kempen van het Catharina Ziekenhuis. “Hoe sneller patienten op de been zijn, hoe prettiger ze zich voelen en hoe sneller ze weer zelfstandig worden. De patient werkt zo actief mee aan zijn eigen herstel.”

Het nieuwe behandelconcept komt uit Denemarken. De orthopeed, anesthesist, fysiotherapeut en de verpleging werken in dit concept nauw samen en begeleiden de patient als team. Om de patienten snel op de been te krijgen, moet vooral de pijnstilling aangepast worden. En ook de fysiotherapeut en de verpleegkundigen zijn de eerste dagen intensiever met de patient bezig. Ze geven namelijk dezelfde zorg in minder dagen. De ontslagcriteria voor patienten blijven natuurlijk hetzelfde.

Ook zijn de patienten meer tevreden bij het ontslag. Bovendien verwacht het ziekenhuis dat patienten sneller naar huis kunnen. “Gemiddeld liggen patienten met een totale knieprothese vijf dagen in ons ziekenhuis. We verwachten dat sommigen door deze aanpak al na drie dagen naar huis mogen,” aldus Van Kempen.

In het Catharina Ziekenhuis krijgen 250 patienten jaarlijks een nieuwe knieprothese. De nieuwe behandeling wordt in het ziekenhuis de standaardprocedure bij plaatsing van een totale knieprothese.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen