Elke patient een eigen wonddossier

Array

Om de complexe wondzorg in Nederland te verbeteren is een patientgebonden wonddossier nodig. Dat is 1 van de 7 aanbevelingen uit het rapport `Verkenning Wondbehandeling in Nederland’. Het rapport is opgesteld door V&VN-leden Patricia van Mierlo en dr. Erik de Laat, in opdracht van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Ook moeten er volgens de onderzoekers meer professionals in de wondzorg worden opgeleid.

Met de uitkomsten van dit onderzoek wil het CVZ voorstellen doen aan de minister van VWS om de wondzorg in het basispakket beter te regelen.

Indicatorenset
Peter Quataert, voorzitter V&VN Wondconsulenten en ook betrokken bij het rapport: “We hebben al randvoorwaarden gecreeerd om aan de 7 aanbevelingen te voldoen. Zo hebben we een indicatorenset voor wondexpertisecentra, waarvan een deel nu onderdeel is van de IGZ-prestatie-indicatorenset 2013.
In de toekomst wordt de IGZ-set uitgebreid met verdere indicatoren uit onze set. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) start ook met de aanbeveling tot het oprichten van wondexpertisecentra in ziekenhuizen. De aanbeveling voor een wondplatform is reeds een feit. Zorgverzekeraars Nederland
(ZN), CVZ en het ministerie van VWS maken reeds deel uit het Wondplatform, opgericht in 2010 op initiatief van V&VN Wondconsulenten. Op 23 oktober zit ik met de andere leden van het Wondplatform bij CVZ om de aanbevelingen te bespreken en een plan op te stellen om de wondzorg in ons land
verder te optimaliseren.”

Meer professionals in de wondzorg
Een wond geneest meestal binnen twee tot vier weken. Is dat niet het geval, dan is het genezingsproces verstoord en wordt gesproken van een `complexe wond’. De behandeling van deze complexe wonden is op veel onderdelen voor verbetering vatbaar, concluderen Patricia van Mierlo en dr. Erik de Laat, verpleegkundig specialisten Wondzorg in het UMC St Radboud. Meestal komt de behandeling van die wonden terecht bij verpleegkundigen, terwijl slechts 17 procent een specialistische opleiding op dit gebied heeft gevolgd. In het onderzoeksrapport stellen beide verpleegkundig specialisten dan ook dat er meer professionals in de wondzorg moeten worden opgeleid binnen alle zorgdisciplines.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen