Winst PvdA en VVD wat betekent dit voor de zorg?

Array

Nederland heeft haar stem uitgebracht. Na het tellen van bijna 99 procent van de stemmen heeft de VVD 41 zetels, de PvdA 39, de ChristenUnie 5 en de SGP 3 zetels. De PVV, CDA en GroenLinks zijn de grote verliezers. De zorgsector lijkt er aardig vanaf te komen: er wordt gepleit voor meer zorgverleners en betere arbeidsvoorwaarden. Problemen met de betaalbaarheid en de kwaliteit van de zorg staan nog steeds hoog op de politieke agenda. Er zullen door het volgende kabinet waarschijnlijk wel ingrijpende keuzes worden gemaakt in de zorg.  De gereguleerde marktwerking die dit jaar is ingevoerd, maakt zorgaanbieders tot concurrenten. Ook kregen de zorgverzekeraars van de overheid een veel nadrukkelijker rol dan regisseur. Wat willen PvdA en VVD met het werkklimaat in de zorg, hoe zien ze de rol van de eerste lijn en waar gaat het heen met DBC’s?

Het CPB heeft de maatregelen eind augustus in de politieke programma’s vergeleken met het Voorjaarsakkoord. De VVD wil tot en met 2017 8,5 miljard euro extra bezuinigen de  PvdA 4,5 miljard. De VVD brengt de huisartsenzorg onder het eigen risico. VVD en PvdA gaan snijden in de aanspraken op langdurige zorg. De VVD schaft de huishoudelijke verzorging af. Alleen mensen die het niet kunnen betalen, krijgen compensatie. VVD en PvdA laten beide de aanspraak op begeleiding vervallen en bieden via de gemeente een compensatie. De VVD en PvdA willen  de intramurale zorg verder beperken door de zorgzwaartegrens op te trekken. Beide partijen zijn van mening dat het werkklimaat in de zorg niet optimaal is: er is een hoge werkdruk, veel agressie en ‘slechte’ salariering. De PvdA meent dat er in de zorg minder geld moet worden besteed aan administratie en controle en meer aan ‘het echte werk’. Maar of dat resulteert in een betere beloning voor zorgverleners wordt niet duidelijk. Medisch specialisten hoeven echter niet te rekenen op een hoger uurtarief; de PvdA wil daarop bezuinigen.

De VVD wil de komende regeerperiode geen eigen bijdrage voor patienten van de apotheek. Fractiespecialist van de liberale Kamerfractie, Anne Mulder: “We willen van eigen bijdragen af. Het lost weinig op en zorgt voor veel administratieve lasten.”

Mulder is tevreden over hoe het gaat in de farmacie en laat de sector voorlopig met rust: “We gaan niet elk jaar alles overhoop halen.” Hij ziet dat de contractgraad achterblijft, maar vertrouwt erop dat gesprekken tussen KNMP en zorgverzekeraars resultaat opleveren. “We zullen de verzekeraars echter niet dwingen, want we hebben daarvoor niet de bevoegdheid.”

In het verkiezingsprogramma legt de VVD nadruk op het tegengaan van verspilling van medicijnen. Mulder wil dat apothekerspatienten niet te veel geneesmiddelen in één keer geven. Apothekers zouden bij veelgebruikers moeten controleren of de pillen nog worden geslikt en of ze nog nodig zijn.

Ideeen voor de rest van de zorgsector
Zorg moet van de VVD zoveel mogelijk terug naar de buurt, waarbij de huisarts de spil is van de zorgverlening. Praktijkondersteuners en verpleegkundigen moeten dit extra werk opvangen. Veel ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra leveren onnodige zorg: overbodige ingrepen, second-opinions en scans. Met E-health kunnen patienten meer (en goedkoop) thuis behandeld worden. Voor mensen die complexe en langdurige zorg zelf willen organiseren, legt de partij het persoongebonden budget vast in de wet.

AWBZ wordt voorziening
PvdA en VVD willen de AWBZ veranderen in een voorziening.  De VVD wil dat een zelfstandig bestuursorgaan de AWBZ uitvoert. PvdA wil de AWBZ overhevelen naar de Wmo.  Door strakke budgettering wil de  PvdA 2 miljard euro bezuinigen op de curatieve zorg. Verwacht wordt dan dat de hoeveelheid verleende zorg met 6 procent zal afnemen en dat wachtlijsten zullen toenemen. Andere politieke partijen willen 1 miljard bezuinigen op de curatieve zorg.

Alle partijen laten het basispakket zo goed als intact. Er zullen door het volgende kabinet waarschijnlijk wel ingrijpende keuzes worden gemaakt in de zorg.
VVD en PvdA willen meer handen aan het bed willen, vooral in verpleeghuizen. Het lijkt er dus op dat er vooral in de verpleging veel mensen bijkomen.

Door het huisartsentekort en het overheidsbeleid van de afgelopen jaren is de werkdruk toegenomen. Veel huisartsen zijn gaan samenwerken met andere huisartsen (in een HOED) of met andere eerstelijnszorgverleners (bijvoorbeeld in gezondheidscentra). Onder leiding van VVD en PvdA gaat dit niet verbeteren. Wel wil de PvdA de rol van de huisarts uitbreiden. Alleen de PvdA wil de toegang tot de huisarts vrij houden en de VVD wil  juist een eigen bijdrage per huisartsbezoek gaan invoeren. Na de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zou de huisarts zijn patienten moeten gaan indiceren, en dus bepalen of een patient een rollator nodig heeft en hoeveel uur thuiszorg hij nodig heeft.

DOT / DBC
Begin 2005 is de manier waarop ziekenhuizen hun zorg declareren veranderd. Ze registreren en factureren niet per aparte verrichting, maar voor het gehele behandeltraject: de diagnose-behandelcombinatie (DBC). Dit DBC-systeem zou een betere verhouding tussen prestatie en beloning moeten bewerkstelligen. Medisch specialisten zijn niet zo gelukkig met het systeem. Specialisten zien veel nadelen, waaronder een explosieve groei van administratieve werkzaamheden en een ongewenste toename van macht voor zorgverzekeraars. Ondanks de kritiek vanuit de medische wereld houden de meeste partijen vast aan de DBC-systematiek. De PvdA noemt het financieringssysteem zelfs ‘marktwerking die werkt’. Wel wil de PvdA het systeem vereenvoudigen.

Rol zorgverzekeraars
De macht van zorgverzekeraars is fors toegenomen. Het is zelfs zo dat in enkele gevallen zorgverzekeraars bepalen op welke wijze patienten moeten worden behandeld. De PvdA ziet de rol van de verzekeraars in het nieuwe stelsel als die van makelaar, niet die van regisseur. De verzekeraars dienen vooral te concurreren op goede zorginkoop en dienstverlening aan hun klanten.

De PvdA bepleit bovendien de beteugeling van salarissen van medisch specialisten. Geen verdere marktwerking in de zorg. VVD wil extra bezuinigen op zorg Ze doen dat door te snijden in de langdurige zorg, de eigen betalingen te verhogen of door budgettering.

Eigen bijdrage
VVD verhoogd de eigen betalingen van burgers met maximaal 90 euro boven op de huidige 220 euro. De VVD brengt ook de huisartsenzorg onder het eigen risico.

PvdA wil budgetteren
Door strakke budgettering wil de PvdA 2 miljard euro bezuinigen op de curatieve zorg. Verwacht wordt dan dat de hoeveelheid verleende zorg met 6 procent zal afnemen en dat wachtlijsten zullen toenemen. Beide partijen laten het basispakket zo goed als intact.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen