Ab Klink tijdens Mosadex Experience: Zorg verandert niet bij kabinet VVD-PvdA

Array

Een kabinet met PvdA en VVD leidt niet tot grote veranderingen in de (curatieve) zorg. De twee partijen verschillen sterk in hun visie op de toekomst van de zorg. De kans is niet zo groot dat de VVD de hervormingen in de curatieve zorg opzij zal zetten. Dat stelde Ab Klink, voormalig minister van VWS, zaterdag 15 september tijdens de Mosadex Experience in de Jaarbeurs in Utrecht.

“De uitkomst van de verkiezingen is voor de zorg nog niet zo slecht. De programma’s van de VVD en de PvdA verschillen namelijk zoveel van elkaar over hoe ze de kosten en kwaliteit van zorg willen aanpakken dat ik verwacht dat er in de curatieve zorg uiteindelijk weinig gaat veranderen. Het is koffiedikkijken, maar ik schat in dat er juist daardoor veel ruimte komt voor de partijen in de zorgsector om via zorgverbetering en kwaliteit de kosten aan te pakken. Het is aan de eerste en tweede lijn om met ideeen te komen die de zorg wel kunnen veranderen.”
Hij doelt onder meer op verdere samenwerking tussen ziekenhuizen aan de ene kant en huisartsen en apothekers aan de andere kant. Als die meer de handen ineen slaan zal de kwaliteit van zorg toenemen en zullen de kosten dalen. Betere samenwerking tussen de eerste en tweede lijn kan leiden tot minder patienten die in het ziekenhuis worden opgenomen door fouten in de medicatie, door betere therapietrouw en door een goede begeleiding bij opname en ontslag uit het ziekenhuis. Minder opnames betekent lagere zorgkosten. Specialisten zijn bereid om samen te werken met de eerste lijn, aldus Klink.

Zorgverzekeraars aan zet
Ook Ludwig Castelijns, directeur van de Mosadex Groep, marktleider in de farmaceutische dienstverlening voorspelt dat er bij een coalitie van VVD en PvdA geen grote veranderingen op komst zijn in de zorg. “Voor apothekers blijft het crisis. De marktwerking heeft ertoe geleid dat zorgverzekeraars de dienst uitmaken. Op de korte termijn zal de kwaliteit van zorg verder onder druk komen te staan. Het gros van de zorgverzekeraars weigert apothekers die aantoonbaar de kwaliteit van zorg verbeteren daarvoor te belonen.”
Klink, tegenwoordig strategisch zorgadviseur bij bureau Booz & Company, erkent dat zorgverzekeraars aan zet zijn om initiatieven uit de sector nu eens te belonen. “Op dit moment zijn zorgverzekeraars echter vaak afwachtend om te investeren in de kwaliteit van zorg, ook al zijn er goede initiatieven van bijvoorbeeld VGZ en Achmea.”
Ook wijst Klink erop dat het voor verzekeraars vaak lastig is: “Investeer je in de eerste lijn, dan komen de revenuen vaak in de tweede lijn tot stand doordat het aantal verwijzingen afneemt. Maar als het aantal behandelingen dan toch niet afneemt, betaalt de verzekeraar vaak extra. Wel de investeringen, niet de revenuen. Daarom is een integrale zorginkoop nodig, maar eenvoudig is dat niet. Ik adviseer apothekers dan ook om de samenwerking met verzekeraars en ziekenhuizen op te zoeken. Soms kan het geen kwaad om druk uit te oefenen via de politiek. Krijg je als beroepsgroep weinig voor elkaar bij sommige zorgverzekeraars zoek dan de politiek op. Die hebben wel oren naar projecten die aantoonbaar resultaat in termen van kwaliteit en kosten opleveren. De politiek zal dan de zorgverzekeraars wijzen op de mogelijkheden die er liggen.”

1200 apothekers
Ab Klink sprak zaterdag tijdens de Mosadex Experience in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar kwamen meer dan 1200 apothekers en apothekersassistenten bijeen. De bijeenkomst was een initiatief van Mosadex. Deze marktleider in de farmaceutische dienstverlening bestaat 25 jaar en vierde dat met een beurs en congres.

Meer informatie:
Mosadex bestaat 25 jaar en is uitgegroeid van een lokale farmaceutische groothandel tot marktleider in de farmaceutische dienstverlening. Een krachtige organisatie van, voor en door zelfstandige apothekers. Mosadex levert tal van innovatieve en onmisbare producten en diensten die apothekers ondersteunen tijdens alles processen: van de inkoop van geneesmiddelen tot een landelijke formule met bijna 400 deelnemende apotheken, van het behalen van een optimaal rendement tot het implementeren van zorgmodules in de eerste lijn. De Mosadex Groep bestaat uit: Mosadex Groothandel, Service Apotheek, NControl, Apotheek Zorg, Apotheek Voorzorg, Holland Pharma, Fisher Farma en Van Heek Medical.

Contact: Niels van Haarlem, manager corporate communicatie Mosadex, tel.: 06-46251553, e-mail: [email protected]

Recente artikelen