NZa tikt samenwerkingsverband huisartsen op de vingers

Array

Huisartsen met machtspositie mogen geen aanbieders uitsluiten
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt twee samenwerkingsverbanden van huisartsen een verplichting op om patienten door te verwijzen naar de apotheek van hun keuze. De huisartsen weigerden expliciet hun patienten door te verwijzen naar een bepaalde internetapotheek.

Voor de NZa is bij dit besluit doorslaggevend dat de betreffende huisartsen, de Zorggroep Almere en de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek, een machtspositie hebben in de regio’s waarin zij werken. Hun patenten kunnen daardoor niet bij een andere huisarts terecht die hen wel wil doorverwijzen. Deze patienten hebben zodoende geen mogelijkheid om bij de Thuisapotheek medicijnen te bestellen, hoewel deze apotheek volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg verantwoorde zorg levert.

Een huisarts mag patienten op medisch inhoudelijke gronden advies geven over de zorgaanbieders naar wie zij worden doorverwezen. Als huisartsen een machtspositie hebben, mogen zij geen aanbieders uitsluiten die verantwoorde zorg bieden.

De NZa verplicht de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek en de Zorggroep Almere om patienten er expliciet op te wijzen dat zij medicijnen bij de apotheek van hun keuze kunnen krijgen. Die mededeling moet zichtbaar in de praktijk hangen, hij moet op de website van de huisartsen staan en op het
formulier waarmee herhaalrecepten kunnen worden besteld. De huisartsen moeten het ook expliciet melden in het consult met de patient. Als een patient zijn medicijnen via een andere apotheek wil krijgen, moet de huisarts daar ook mee samenwerken.

Belanghebbenden hebben tot en met 29 oktober 2012 de tijd om schriftelijk of mondeling hun zienswijze op dit voorgenomen besluit kenbaar te maken aan de NZa via [email protected] of             030 – 296 81 65      . Het besluit en de stukken liggen ter inzage bij de NZa. Na deze termijn zal de NZa een definitief besluit nemen waarin de reacties op deze zienswijzen zijn verwerkt.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen