De winnaars van de Nationale Zorg Jaarprijs 2012 op een rij

Array

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is het meest patientvriendelijke ziekenhuis van Nederland en wint daarmee een Nationale Zorg Jaarprijs 2012. Dit is bekendgemaakt tijdens het tweede Nationale Zorg Jaarprijs Gala (NZJ), dat dit jaar plaatsvond aansluitend op het Nationaal Congres Gezondheidszorg in Nieuwegein. De Nationale Zorg Jaarprijzen worden jaarlijks toegekend voor bijzondere zorgprestaties in Nederland.

Wilna Wind, algemeen directeur NPCF, reikte de prijs voor meest patientvriendelijke ziekenhuis uit aan de Rotterdamse instelling. De patientvriendelijkheid is bepaald op basis van de vele waarderingen van patienten op ZorgkaartNederland, een site waar consumenten zorgaanbieders beoordelen. Naast het Ikazia Ziekenhuis won het Medisch Centrum Leeuwarden de Zorg Jaarprijs in de categorie ‘Topziekenhuis overall’ en Orthopedium in Delft nam de prijs voor ‘Topkliniek’ mee naar huis.   

Arts en onderzoeker Machteld Huber van het Louis Bolk Instituut is dit jaar de winnaar van de ZonMw Parel. Deze prijs ontving zij uit handen van ZonMw-voorzitter Pauline Meurs. De prijs krijgt zij voor haar zoektocht naar een nieuw concept van gezondheid. De Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw-projecten die als voorbeeld en inspiratie gelden voor andere projecten met subsidie van ZonMw.  

Het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk is uitgeroepen tot ‘Het meest aantrekkelijke ziekenhuis om voor te werken’. Mede door de inzet op participatie van de verpleegkundigen in het beleid werd het ziekenhuis als zeer aantrekkelijke werkgever beoordeeld.  Tevens geeft de Raad van Bestuur uitleg aan het personeel waarom bepaalde beslissingen gemaakt worden, dit zorgt voor veel begrip onder de medewerkers.

Andere prijswinnaars zijn Stichting Mirro voor de categorie ‘De meest vernieuwende samenwerking’ en Stichting Tinkerbell kreeg uit handen van Janine Budding van Medicalfacts de prijs voor de categorie ‘Het beste patienten initiatief’. Dit jaar zijn voor het eerst niet alleen ziekenhuizen, maar ook patienten in de schijnwerpers gezet. Een lijst met alle winnaars is te bekijken op www.nationalezorgjaarprijs.nl

“Goede en betaalbare zorg ontstaat door aandacht voor preventie, medewerkers betrokkenheid, samenwerking en patienten participatie.”, zegt Karel Smit, directeur van de NZJ. “Het uitgangspunt van de Nationale Zorg Jaarprijs is om op een positieve , opbouwende en inspirerende manier bij te dragen aan kwaliteitsverbetering in de zorg.”

Meer dan 170 aanwezigen, waaronder bestuurders en vertegenwoordigers uit de zorgsector, woonden het Nationale Zorg Jaarprijs Gala bij. Steven de Waal presenteerde het gala en reikte de prijzen aan de vertegenwoordigers van de betreffende zorginstellingen uit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen