UMC St Radboud krijgt Patiëntenadviesraad

Array

Het UMC St Radboud gaat van start met een patientenadviesraad op bestuurlijk niveau. De nieuwe Patientenadviesraad UMC St Radboud gaat het patientenperspectief in de zorg op het hoogste niveau -de Raad van Bestuur- vertegenwoordigen. Mevrouw Jopie Verhoeven, tot voor kort voorzitter van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie, is benoemd tot voorzitter van de Patientenadviesraad UMC St Radboud.
Patient als partner
Met de inrichting van de Patientenadviesraad zet het UMC St Radboud een belangrijke stap om de ideeen, visies en ervaringen van patienten direct bij het beleid van het ziekenhuis te betrekken en om de zorg, met de patient als partner, beter te maken en te innoveren. De Patientenadviesraad zal de Raad van Bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren.


Voorzitter Verhoeven: ‘‘Je gezondheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de patient en het ziekenhuis. Het is een coproductie. Patient en zorgverlener moeten het zorgproces samen aanpakken. Dat kan alleen als we kritische vragen stellen en op alle niveaus met elkaar in gesprek gaan. Als adviesorgaan kunnen we in principe alles onder de loep nemen wat een patient meemaakt, vanaf de opname tot en met het ontslag uit het ziekenhuis. We gaan hierbij in gesprek met patienten, personeel, vrijwilligers en patientenadviesraden van afdelingen. Ook kijken we naar wat er elders in de maatschappij gebeurt, bijvoorbeeld door ons aan te sluiten bij digitale patientencommunities.

En we gaan zelf een community opzetten waar mensen hun ervaringen met de zorg van het UMC St Radboud kunnen melden.”

Na de benoeming van Verhoeven werft het UMC St Radboud de komende weken de overige leden onder patienten, mantelzorgers of ouders van patienten. Werving vindt plaats via de website, linkedin en twitter. De Patientenadviesraad UMC St Radboud zal eind 2012 officieel aan het werk gaan.


Recente artikelen