Bestralingsbehandeling aangepast aan meest actieve gebieden in de tumor zelf

Array

Nieuwe internationale studie ARTFORCE van start in NKI-AVL
Deze maand start in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam een grote studie voor patienten met hoofd-halskanker. Deze internationale studie, ARTFORCE genaamd, is een van de eerste waarin de effecten op de bestralingsbehandeling worden onderzocht op basis van de kenmerken van de tumor.  Deze week is de eerste patient gestart met de behandeling in deze baanbrekende studie.

Behandeling op maat
De nieuwste behandelmethoden op het gebied van kanker draaien in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) steeds vaker om maatwerk. Dat geldt ook voor de bestralingsbehandelingen. Waar normaal gesproken de hele tumor dezelfde bestralingsdosis krijgt, is het AVL nu in staat om de bestralingsbehandeling aan de activiteit van de tumor aan te passen. Het is nog niet zo lang mogelijk om een onderscheid te maken tussen  actieve en minder actieve gebieden binnen de tumor.  Voor het bepalen van deze tumoractiviteit wordt gebruik gemaakt van moderne beeldvorming met MRI en PET-CT-scans.

Dankzij de beeldvorming komt de hoogste dosis straling daar terecht waar de tumor het meest actief is. Met behulp van een CT-scanner op het bestralingstoestel wordt tijdens de behandeling gecontroleerd of de dosis op de juiste plek terechtkomt en hoe de tumor reageert op de behandeling.

Betere reactie
De voorgeschreven behandeling wordt vaak bepaald aan de hand van het stadium van uitgebreidheid van de tumor. In de Artforcestudie zal daarnaast ook gekeken worden naar de specifieke tumoreigenschappen. Met een speciale scan die de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gebruikt, kan de opname van het nieuwe geneesmiddel Cetuximab in de tumor gemeten worden. Door op deze manier voorspellende factoren van de tumor te identificeren, kan de behandeling beter afgestemd worden op de individuele patient. Cetuximab is een antilichaam dat in staat is om kankercellen te herkennen en hun groei af te remmen. Een selectie van de patienten, zo verwachten de onderzoekers, zal vermoedelijk beter reageren op dit nieuwe middel in combinatie bestraling.,

Daarnaast hopen de onderzoekers biomarkers te kunnen ontwikkelen, op basis waarvan vooraf voorspeld kan worden welk middel voor een bepaalde patient de beste behandeling is.

Europees project
De ARTFORCE-studie is een onderdeel van een groter Europees onderzoeksproject, waar behalve het NKI-AVL nog verschillende andere topinstituten uit Europa aan deelnemen. Deze samenwerking is essentieel, omdat de benodigde expertises samen te brengen.

De eerste resultaten van het onderzoek worden over ongeveer vier jaar verwacht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen