Neem GGD-adviezen kinderopvang over

Array

De SP wil dat Amsterdam voortaan standaard de adviezen van de GGD over kinderopvangverblijven overneemt. De GGD heeft voor acht creche-vestigingen van kinderopvang Estro geadviseerd geen nieuwe vergunning te verlenen zolang ze onvoldoende beroepskrachten per groep hebben.

SP-raadslid Maureen van der Pligt heeft hierover een spoeddebat met wethouder Asscher aangevraagd: “De kwaliteit voor de Amsterdamse kinderen hoort voorop te staan. Daarvoor hebben we de GGD-keuringen, maar die moeten dan niet zomaar genegeerd worden.”

Maureen van der Pligt
Estro is landelijk het grootste kinderopvangbedrijf met zeventig vestigingen in Amsterdam. Voor acht van deze vestigingen is de conclusie van de GGD dat de gemeente de aangevraagde exploitatievergunning moet weigeren. De stadsdelen die hier verantwoordelijk voor zijn, geven aan dit advies in de wind te slaan. Van der Pligt: “We sturen onze gemeentelijke GGD op inspectie in het belang van de kinderen. Maar als deze adviezen vervolgens door de stadsdelen genegeerd worden, hebben we een serieus probleem. De stadsdelen negeren hiermee het streven van de stad om alleen maar kwalitatief hoogwaardige kinderopvang in de stad te hebben: een conclusie na de vreselijke gebeurtenissen in de zedenzaak.”

Ook bij de vakbond blijken veel klachten over Estro binnen te komen. Ze zetten te vaak stagiaires neer op plekken waar beroepskrachten nodig zijn. Van der Pligt: “Het lijkt erop alsof Estro meer bezig is met haar streven naar winst dan met het garanderen van goede kwaliteit voor de kinderen. Amsterdam dient zich hier hard voor te maken. Aangezien er op dit moment bij veel cr*ches plek over is, hoeft een sluiting ook geen grote gevolgen te hebben voor de gedupeerde ouders. Zij moeten er in ieder geval op kunnen vertrouwen dat de gemeente waakt over de kwaliteit voor hun kinderen.” Volgende week woensdag zal hierover in de gemeenteraad gesproken worden op verzoek van de SP.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen