Keniaanse en Nederlandse artsen werken samen aan betere behandeling van kinderkanker

Array

Afgelopen vrijdag tekenden afgevaardigden van het Moi Teaching and Referral Hospital in Eldoret, Kenia en Doctor2Doctor een overeenkomst waarmee de samenwerking tussen de organisaties met drie jaar wordt verlengd. Het programma Doctor2Doctor blijft zich vooral richten op het verbeteren van nierdialyse voor nierpatienten en de behandeling van kinderen met kanker.

Sinds 2006 reizen artsen en verpleegkundigen van VU medisch centrum op regelmatige basis naar het Moi Teaching and Referral Hospital. Zij trainen hun collega’s in Kenia om de medische zorg voor de patienten te verbeteren. KLM Aircares en KLM Health Services ondersteunen het programma door reisfaciliteiten en expertise beschikbaar te stellen en daarnaast logistieke ondersteuning te bieden.
In maart 2009 is het eerste contract voor drie jaar getekend tussen Doctor2Doctor (D2D) en het ziekenhuis in Eldoret.

De voornaamste missie  van de Nederlandse artsen en verpleegkundigen is de kennis van kindergeneeskunde in Kenia te verbeteren. Omdat het ziekenhuis in Eldoret een opleidingsziekenhuis is, wordt de kennis overgedragen op andere Keniaanse artsen in opleiding, waardoor het programma Doctor2Doctor een duurzame vorm van hulp is.
De hulp aan het ziekenhuis is bovendien altijd vraaggestuurd. D2D vindt het belangrijk dat de artsen in Kenia zelf aangeven waar het ziekenhuis behoefte aan heeft. Dit komt de samenwerking zeer ten goede waardoor er op veel terreinen een verbetering in de zorg heeft plaatsgevonden.

Vooral de specialismen kinderoncologie, kindernefrologie, kinderurologie, pedagogisch werk, vaatchirurgie en nefrologie onderhouden nauwe banden met elkaar. Naast kennisoverdracht, zoals het aanleren van nieuwe operatietechnieken en het maken van protocollen, heeft D2D ook apparatuur kunnen schenken aan het ziekenhuis. Zo zijn er zes couveuses aan het nieuwe mother & child center en negen dialysemachines aan de nefrologieafdeling in Eldoret geschonken. Deze apparatuur wordt pas verscheept nadat het personeel goed getraind is om ermee te werken en technici hebben geleerd de apparatuur te onderhouden.

Het programma D2D blijft zich voorlopig vooral richten op de behandeling van kinderen met kanker en op het verbeteren van nierdialyse voor nierpatienten. In de toekomst wil Doctor2Doctor graag uitbreiden naar andere specialismen binnen dit ziekenhuis, maar ook naar andere landen.

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen