Bedrijfsarts wil richtlijn ter preventie overgewicht werknemers

Array

De conceptrichtlijn voor bedrijfsartsen ter preventie van gewichtsstijging blijkt niet effectief te zijn. De methodiek voorkomt geen gewichtsstijging en is niet kosteneffectief. Er is echter wel een breed draagvlak voor een dergelijke richtlijn, blijkt uit het Balance@Work onderzoek van Lisanne Verweij.

Steeds meer Nederlanders hebben te maken met overgewicht of obesitas. Dit gaat gepaard met hoge kosten, ziekteverzuim en chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Leefstijlinterventies gericht op meer bewegen en gezonde voeding kunnen effectief en haalbaar zijn om overgewicht op de werkvloer te voorkomen. Echter, het is vaak lastig voor bedrijfsartsen om leefstijlinterventies in te zetten door het ontbreken van praktische methoden en materialen. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) ontwikkelde de afdeling sociale geneeskunde van VUmc daarvoor een nieuwe richtlijn: Balans in beweging en voeding op de werkplek. Volgens de richtlijnprocedure van de NVAB vond een praktijktest van de richtlijn plaats. Balance@Work voerde deze test uit en onderzocht de (kosten-) effectiviteit van de richtlijn met 16 bedrijfsartsen en 523 werknemers.

Uit dat onderzoek blijkt dat de richtlijn niet effectief is. Ten opzichte van de controlegroep consumeerden proefpersonen 1.9 stuks meer fruit per week. Echter, er werd geen verschil gevonden in beweeggedrag, snacken, gewicht en middelomtrek, bloeddruk, cholesterol en kwaliteit van leven. Ook is de richtlijn niet kosteneffectief gebleken. Desalniettemin was er een hoge mate van tevredenheid onder de bedrijfsartsen en werknemers en blijkt er een breed draagvlak te zijn onder werkgevers en bedrijfsartsen voor een dergelijke richtlijn. Het proefschrift concludeert dat grootschalige invoering van de richtlijn niet aan te bevelen is. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de NVAB besloten om de richtlijn niet verder te ontwikkelen. Wel zal de NVAB aanbevelingen formuleren die interventies bedrijfsartsen kunnen inzetten om werknemers aan te zetten tot meer bewegen en gezonde voeding.

* 01-10-2012

* Tijd 11.45
* Locatie Aula
* Titel Occupational health guideline for preventing weight gain among employees. A (cost-) effectiveness study

* Spreker L.M. Verweij
* Promotor prof.dr. W. van Mechelen prof.dr. C.T.J. Hulshof
* Onderdeel VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied Medisch
* Evenementtype Promotie
Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen