Jongens erven astma van vader, meisjes van moeder

Array

Als een moeder astma heeft, vergroot dat de kans op astma bij dochters. Heeft de vader astma, dan hebben juist de zonen meer kans op de ziekte. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek onder een grote groep kinderen op het Zuid-Engelse Isle of Wight. De resultaten werden gepubliceerd in het jongste nummer van het tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology. “Dit werk biedt goede aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de genetica achter allergische aandoeningen”, zegt dr. Barbro Melgert, onderzoeker bij de afdeling Farmacokinetiek van de Rijksuniversiteit Groningen.”

De onderzoekers volgden 1.456 kinderen uit het zogenoemde Isle of Wight Birth Cohort op de leeftijd van 1, 2, 4, 10 en 18 jaar. De kans op astma op een leeftijd tussen 4 en 18 jaar was voor jongens alleen verhoogd wanneer de vader astma had, en voor meisjes alleen wanneer de moeder astma had.

“Het is al langer bekend dat astma en andere allergieen een erfelijke component hebben”, vertelt Melgert. “Dit onderzoek biedt ouders en kinderen in zekere zin enige geruststelling. Als de moeder astma heeft, lopen haar zonen geen verhoogd risico, net zo min als de dochters van een vader met astma.” Melgert noemt de resultaten verrassend, niet alleen vanwege de geslachtsgebonden erfelijkheid van de astma, maar vooral ook omdat dit nu pas naar voren komt. “Het heeft mij verbaasd dat deze geslachtsgebonden overerving nu pas naar voren komt. Het zou ook goed zijn om de gegevens van andere onderzoeken te analyseren op een eventueel geslachtsgebonden overerving. Dit zou een hoop informatie kunnen bieden over de manier van overerving van allergische aandoeningen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen