Ziekenhuizen laten het voorkomen van medische fouten niet los

Array

Ziekenhuizen boeken verdere vooruitgang met het invoeren en behalen van de doelstellingen van het VMS Veiligheidsprogramma, waarin V&VN partner is. Dit blijkt uit de 3e inventarisatie die het VMS Veiligheidsprogramma onder ziekenhuizen heeft gehouden. Zeker 90% van de ziekenhuizen verwacht voor eind 2012 een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem te hebben. Ook na 2012 blijven de ziekenhuizen investeren in patientveiligheid.

Wat goed gaat
Alle ziekenhuizen voeren een veiligheidssysteem in waarmee zij systematisch werken aan patientveiligheid en gericht verbeteren op 10 inhoudelijke thema’s. Het grote draagvlak is uniek in de wereld. Er is sinds 2008 veel bereikt op het gebied van cultuurverandering en het veiliger maken van de zorg. Alle ziekenhuizen ondervangen langzame achteruitgang bij patienten door een signaleringssysteem. Daarnaast werken alle ziekenhuizen tijdens een operatie met checklijsten en een check bij de start, waardoor de sterfte en vermijdbare schade met de helft kan worden teruggebracht. Het onderwerp patientveiligheid staat steeds vaker op de agenda van bestuurders, medische staven en verpleegkundige adviesraden (VAR’s).

Wat beter kan
De vooruitgang op de thema’s `postoperatieve wondinfecties’, `werken met een actueel
medicatieoverzicht’, `goede bereiding en toediening van medicijnen met een hoog risico’
en `kwetsbare ouderen’ gaat minder snel dan gewenst. Het zijn allemaal thema’s die
relevant zijn voor grote groepen patienten en waarbij veel zorgverleners betrokken zijn.
Daarnaast vragen deze thema’s een intensieve organisatieaanpassing, financiele
middelen en aanpassing van gedrag. Dit kost tijd. Mede om deze reden hebben de
ziekenhuizen besloten om ook na 2012 door te gaan en te intensiveren. Begin 2013 zijn
de resultaten van de laatste inventarisatie onder de ziekenhuizen bekend. Het
onderzoeksinstituut EMGO/NIVEL onderzoekt welke resultaten de ziekenhuizen op de 10 thema’s behalen. De resultaten worden voorjaar 2013 gepresenteerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen