Oktobernummer populair-wetenschappelijk webmagazine UMCG online

Array

Deze maand in KennisInZicht: dat oudere hersenen zeer geschikt zijn om te adviseren, wat de maatschappij heeft aan het langlopende onderzoek LifeLines en RSI, is dat uit de mode?

 Ouderenbrein adviseert beter

Je hersenen gaan niet alleen slechter functioneren naarmate je ouder wordt. Ouderdom gaat ook gepaard met wijsheid. Daar zijn zelfs wetenschappelijke aanwijzingen voor, ontdekte prof.dr. André Aleman, hoogleraar Cognitieve neuropsychologie in het UMCG. Het is één van de feiten die hij behandelt in zijn boek Het seniorenbrein, dat in oktober verschijnt.

 Vooruitstrevende Russin in efficient Nederland

Vrouwelijk talent aantrekken en hun weg naar de wetenschappelijke top versnellen. Dat is het doel van het Rosalind Franklin Fellowshipprogramma, dat 4 oktober weer opvallend veel buitenlandse onderzoekers installeert. Onder hen de van oorsprong Russische geneticus dr. Sasha Zhernakova. “Ik heb in mijn werkende leven veel grenzen gekruist en leer iedere keer van verschillen.”

 RSI uit de mode?

Waar is RSI eigenlijk gebleven, vraagt KennisInZichtlezer Tim Veldhuis zich af. Even geleden hoorde je overal over de muisarm (ook wel Repetitive Strain Injury). “En nu hoor ik er nooit meer iemand over. Is de kwaal uit de mode geraakt?”

 Vissen naar kennis over hersenziektes

Wat gebeurt er precies in de hersenen van iemand met Alzheimer of Parkinson? Celbioloog dr. Tjakko van Ham onderzoekt het door te kijken in zebravissen. “Met die fundamentele kennis kunnen we hopelijk bijdragen aan het zoeken naar een werkend medicijn tegen deze ouderdomsziekten.”

 LifeLines vraagt, maar geeft ook terug

In september is de 100 duizendste deelnemer aan LifeLines verwelkomd. Er zijn nu meer dan 100 duizend mensen die regelmatig lange vragenlijsten invullen, lichamelijke onderzoeken ondergaan, die bloed en urine afstaan. Ook de maatschappelijke investeringen in deze enorme databank voor onderzoek naar de oorzaken van ziekte en gezondheid zijn aanzienlijk. Wat geeft LifeLines terug? Een impressie.

 Hart op hol

Regelmatig het hart op hol en kans op ernstige complicaties. Wie last heeft van boezemfibrilleren kan behandeld worden, maar de behandeling kent vervelende bijwerkingen. Ook is er een behoorlijke kans dat de kwaal terugkomt. Met haar onderzoek wil cardioloog Isabelle van Gelder de behandeling verbeteren. Zij en haar collega’s hebben daarvoor wel een lange adem nodig.

 Gezond zonder gaatjes

Dat poetsen helpt om gaatjes te voorkomen zal geen verrassing zijn. Maar het kan ook zorgen dat kleine gaatjes niet groter worden of zelfs verdwijnen. Dan moet je wel goed poetsen, zegt dr. Gert Stel, kindertandarts en hoofd conserverende tandheelkunde bij het UMCG. En dat is nog niet zo makkelijk, want die rottige mondbacterien die gaatjes maken zie je niet. Ze zijn wit, net als je tanden.

 

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen